CARAŞ-SEVERIN – Tradusă în cifre, ospitalitatea înseamnă 10.722 de paturi şi 25.596 de scaune, clasificate floral şi/sau galactic!
În 2023 au avut loc, la nivel naţional, două acţiuni de control „mamut“ în care au fost controlate azilele, în iulie, şi apoi staţiile de carburanţi, în august. Dacă sinistrul de la Ferma Dacilor n-ar fi avut loc în toiul sărbătorilor şi al vacanţei de iarnă, probabil că premierul Marcel Ciolacu ar fi ordonat şi un mega control al unităţilor de primire turistice (cu funcţiuni de cazare sau de alimentaţie deopotrivă). Ceea ce nu înseamnă că între timp, mai ales pe linia securităţii la incendiu, n-ar mai fi avut loc preventiv sau/şi retroactiv, controale mai puţin sau deloc mediatizate. În măsura în care se va aprecia că „ar da bine la imagine“ n-ar fi exclus ca o acţiune concertată „în sistem integrat“, pe modelul celor două de anul trecut, să fie lansată cândva după 8 ianuarie, când se mai golesc staţiunile. Măcar pentru a demonstra consecvenţă în abordări, dacă nu pentru a face un pic mai multă ordine în domeniu.
Conform Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la 14 decembrie 2023 doar în Caraş-Severin erau 400 de „structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate“ şi 249 de „structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate“. Dacă toate acestea au actele în ordine şi dacă realitatea e conformă conţinutului lor n-ar risca, probabil, nimeni să bage mâna-n foc. În plus, prin septembrie, ministrul Radu Oprea cita la Reşiţa, dar fără s-o respingă, estimarea unui grup de proprietari de hoteluri şi pensiuni, cum că piaţa neagră a capacităţilor de cazare din judeţ ar fi undeva la 35-40%.
Chiar dacă asta ar fi o fabulaţie, sigur e că şi atunci când există, certificatele de clasificare MEAT (flori, margarete, stele) nu ţin locul celorlalte autorizări necesare prestării de servicii hoteliere sau de alimentaţie publică. De pildă, Ferma Dacilor apare pe lista menţionată la categoria „camere de închiriat“ – 1 stea, 14 spaţii şi 28 de locuri – fără a fi fost clasificată ca unitate de alimentaţie publică. La noi în judeţ, la Sadova Veche, o unitate devenită celebră după controlul Protecţiei Consumatorilor din 13 decembrie se prezintă drept „Motel“ deşi e clasificată „Hostel – 2 stele“.
Revenind la lista MEAT, în baza căreia ne putem face o imagine asupra ospitalităţii oficiale a judeţului, dar şi despre ce şi cât ar fi de controlat la o adică, reţinem că turiştii pot conta, în cele 400 de unităţi, pe 5.092 spaţii (camere) cu 10.722 de locuri (paturi). Circa 40% din locuri (4.074) sunt oferite de cele 31 de hoteluri din judeţ, astfel: 9 de 2 stele (972), 18 de 3 stele (2.232) şi 4 de 4 stele (526). Celelalte 6.648 le găsim dispersate în judeţ, în 369 unităţi de cazare de diverse tipuri, semnificative numeric fiind cele 172 de pensiuni şi 104 camere de închiriat. De menţionat că există şi 10 locuri într-o pensiune de 5 flori şi 60 de locuri în 3 unităţi de 5 margarete! De controlat, toate cele 400 de unităţi ar fi, probabil, imposibil în decursul unui an, cele mai mari şanse de a fi vizitate avându-le tot cele mai mari, aflate la drumul mare.
În ceea ce priveşte structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică din judeţ, 249, ele oferă în total 25.596 locuri, din care cele mai multe în cele 131 de restaurante şi 101 de baruri de diverse categorii. Unităţi mai „excentrice“ în acest context, sunt cele 8 pizzerii, 6 terase, câte un fast-food, restaurant autoservire şi o grădină de vară.
JCS-Walter Fleck
FOTO: Banatul Montan