Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Gala aniversară a UARF a reunit, în capitală, personalități marcante ale artei și culturii românești și nu numai!

„30 de ani de la înființarea UARF“, așa s-a numit gala aniversară organizată zilele trecute, în capitală, într-un cadru festiv, de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, pentru a sărbători cele trei decenii de existență și activitate printr-un eveniment cultural-cinematografic. Regizorul bocșean Ioan Cărmăzan este actualul președinte al UARF, organizație profesională a creatorilor de film, înființată în 12 august 1992, de regretatul regizor Sergiu Nicolaescu, un moment omagial special fiindu-i dedicat, împlinindu-se 10 ani de la stingerea acestuia.

Gala aniversară a adunat laolaltă personalități marcante ale artei și culturii românești și nu numai. Cu acest prilej, colaboratori și importanți membrii UARF au fost premiați cu diplome de excelență și cu diplome aniversare. Printre invitați s-au numărat și Excelența Sa, dl Ștefan Tomašević, Ambasador al Serbiei la București, dl Milan Knezevic, președintele Asociației Artiștilor de Film din Serbia (însoțit de o delegație de cineaști din Serbia), fostul ambasador al României în Cuba, dl Dumitru Preda, reprezentanți din Ministerul Culturii, DACIN SARA, CNC, ICR, UCIN, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Literaturii Române, edituri, reprezentanți ai unor importante instituții din Banatul Montan, dar și colaboratori care au susținut activitățile Uniunii.

„Iar aici se cuvine să menționăm premiile acordate unor cărășeni de frunte precum dr. Mirel Patriciu Pascu, primarul orașului Bocșa și managerul cultural, Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii „Tata Oancea”, coordonatorul Festivalului de Film de la Bocșa, dar și Dan Buru, organizatorul Festivalului de Film de la Băile Herculane și Florin Ionescu, managerul Teatrului de Vest Reșița. (…) Tot pentru această Gală aniversară «30 de ani UARF» a fost editat și  prezentat un album aniversar intitulat «Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film la 30 de ani», o carte frumoasă, coordonată de Nina Ceranu Chelariu și apărută la Timișoara, cu sprijinul editurilor Eurostampa și Eubeea, în 2023. Albumul adună între paginile sale cuvinte și imagini reprezentative pentru activitatea Uniunii în cei 30 de ani. Structura cărții este una firească și echilibrată reușind ca, în pagini relativ puține (116), să redea o activitate remarcabilă dovedită cu imagini sugestive.“, povestește Gabriela Șerban, managerul bibliotecii bocșene, unul dintre prietenii și colaboratorii UARF.

JCS-A.M.