Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Frumusețea locurilor și deschiderea oamenilor le merg la suflet străinilor care ne vizitează. Ne referim la perioada de cercetare pe care au petrecut-o în județ șase studenți masteranzi în asistență socială și intermedia la Colegiul Profesional Vorarlberg din Austria!

Tinerii au fost interesați de viața germanilor din Banat, în special de modul cum se descurcă bătrânii germani care, majoritatea, au familiile plecate în străinătate. În vizita lor în Banat au fost susținuți de Herbert Grün, managerul Caritas Timișoara, Friedrich Mayrhofer, organizatorul excursiei de studiu și dr. Erika Geser-Engleitner, din partea Colegiul Vocațional Vorarlberg.

Este important de precizat faptul că cei șase tineri s-au aflat pentru prima dată în România. Prilej cu care au descoperit că țara noastră și locuitorii ei diferă mult față de ceea ce se așteptau ei. Nimic surprinzător, adăugăm noi, dacă ținem cont că primul contact cu România al acestor tineri s-a produs în zona desemnată Destinația Turistică a anului 2021.

Prezența în Caraș-Severin a inclus și recenta întâlnire cu Erwin Țigla, președintele Forumului Democrat German (FDG). „Au manifestat un interes deosebit față de evoluția etniei germane din Banat, în special după 1990. În privința bătrânilor germani, viața acestora decurge la fel ca cea a majorității.”, afirmă Erwin Țigla după întâlnirea cu tinerii din Austria.

La finalul prezenței în județ, aceștia și-au arătat recunoștința pentru căldura cu care au fost primiți și pentru multele informații pe care le-au primit din partea celor cu care au purtat numeroase discuții. Ne bucurăm și noi pentru că au descoperit cum sunt cu adevărat România și românii, iar faptul că asta s-a petrecut în Banatul Montan nu poate fi decât motiv de mândrie.

JCS-Ionel Ivașcu