Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cam așa a catalogat managerul Dumbravă informațiile lansate de prefectul Dragomir, via Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), conform cărora spitalului din Caransebeș i-au fost invalidate în primele 4 luni servicii medicale în valoare de 400.000 de lei!

„Printre cauze, implementarea serviciilor cu întârziere mai mare de 72 de ore, nevalidarea serviciului medical cu cardul de sănătate al pacientului, solicitări la decontare a unor servicii pentru care nu există contract cu CJAS sau greșeli privind datele pacienților!”, era semnalul de alarmă tras de prefectul Dragomir, pe baza datelor de la CJAS.

Dacă în primă fază a evitat să comenteze subiectul, totuși, invitat la un post local de televiziune, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Adrian Dumbravă, a demontat cele spuse de prefectul Dragomir, cu care ar fi și discutat personal la telefon pe această temă. „Nu cred că sunt (informațiile – n.r.) de la Casa de Asigurări, sunt informații eronate și mă mir la experiența pe care o are dl Dragomir că pune botul, scuzați-mi expresia, la fel de fel de chestiuni. În fiecare lună când noi ne ducem cu foile de observații, ducem și o anexă la factura pe care noi o ducem la Casă ca să fie verificată. Noi avem o firmă care ne verifică foile, sunt niște filtre și apoi le predăm la Casă, după care trec prin Școala Națională de Sănătate, ăia le văd și validează ce noi am făcut. Pot să ți le refuze, dar ai 72 de ore să rectifici. Sunt și foi nevalidate pentru că omul vine, se internează, n-are cardul la el, suntem spital de urgență, tre’ să-l primim, unii n-au card deloc, pentru aceștia cerem bani de la DSP pe un alt program. Mai sunt pierderi, dar nu de 400 de mii de lei, exclus. Informația e plecată de la noi din spital, tot cu răutate că am luat firul, și dată mai departe la oameni din ăștia care-mi cântă prohodu’ de doi ani și-mi vor <<binele>>.”, a spus managerul SMUC, lăsînd să se înțeleagă că informațiile propagate de prefectul Dragomir au iz de fake news.

Și totuși, informațiile pe care s-a bazat prefectul au fost de la Casa de Sănătate. Șeful CJAS Caraș-Severin, Ionuț Popovici, a fost scurt și concis: „Datele noastre sunt exacte, sunt extrase din sistemul informatic. Dacă este o problemă, cu siguranță nu este la CAS. Noi, cu siguranță, nu batem câmpii!”

În altă ordine de idei, managerul spitalului caransebeșean i-a sugerat prefectului să se mai uite și-n ograda altora, cum ar fi Consiliul Județean Caraș-Severin și Spitalul Județean de Urgență Reșița, nu doar în cea a spitalului din Caransebeș. „Domnul prefect, că ne cunoaștem de peste 30 de ani, fiind reprezentantul Guvernului în acest mare județ, ar putea să ne spună și să urmărească cele 14 milioane de lei care au venit de la Guvern pe sănătate către spitalul din Reșița și ce s-a întâmplat cu ei. Nu ar fi logic și corect să ne spună domnul prefect? Critica e sănătoasă, dar nu balivernele!”, a mai adăugat Dumbravă.

JCS-R.M.