Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acest tip de examen a fost aprobat în unanimitate şi intră în vigoare din acest an şcolar.Examenele de sfârşit de liceu devin mult mai uşoare şi asta deoarece elevii vor putea alege cu ce tip de examen vor să-şi finalizeze studiile. Tinerii vor alege între Bacalaureatul naţional, care le dă drept de acces în învăţământul superior, sau Bacalaureatul profesional, care va însemna un permis de acces pe piaţa muncii.

Cele două tipuri de examen vor avea în comun probele de competenţă, apoi cei care optează pentru Bacalaureatul profesional trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor, indiferent de filieră sau profil. Educaţia antreprenorială se predă în clasa a X-a, iar, după caz, poate să facă parte din modulul cu economia.

Elevii învaţă într-o oră pe săptămână cum să-şi construiască planul unei afaceri sau cum să-şi construiască o firmă. Calendaristic, Bacalaureatul profesional va fi programat înaintea celui naţional. Bac-ul profesional poate fi dat de orice elev indiferent de liceu şi oricare ar fi filiera sau profilul pe care îl urmează.

Cei care vor susţine acest tip de examen vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate. Dacă vor dori să-şi continue studiile vor trebui să dea examen din nou anul următor şi să susţină Bac-ul de tip naţional.

Lavinia Predescu