Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aleșii județului au constatat că, potrivit execuției bugetare pe primul trimestru, Spitalul Județean figurează cu datorii crescute ca Făt-Frumos, într-un an cât alții în patru!

Managerul Călin Mircea Laza, aflat în concediu, a avut ceva explicații telefonice, însă nu suficient de lămuritoare pentru consilierul județean Ioan Crina, astfel că la întoarcerea din vacanță va avea de făcut un raport. „Am reușit performanța să facem, într-un an de zile, arierate câte au făcut alții în 4, remarca șeful opoziției devenite majoritare. Așa scrie aici: valoarea plăților restante, raportate la 31.03.2024, la nivelul bugetului, în cuantum de 17.594.455 lei, din care 13.016.523 reprezintă arierate.“

Șeful județului, surprins de cele prezentate, a putut afla de la manager: „Avem 13 milioane, din care 2,6 sunt banii pe care i-am primit pe POIM, dar nu i-am plătit pentru că încă nu a fost gata lucrarea. Îi am în cont, nu mă pot atinge de ei decât în momentul în care plătesc factura. Mai am două de primit de la Finanțe – nu s-au decontat din lipsă de fonduri – și în jur de două sunt niște lucrări pe care le-am făcut, adică acoperișul și altele, care trebuie făcute. Bani am cam 1,8 din două. Am banii dar nu i-am plătit. Și mai rămân 7 și ceva, care sunt necesare desfășurării activității.“

Întrebat de Dunca vizavi de cele 4,4 milioane alocate de CJ spitalului, Laza a declarat că în conturi au ajuns doar două.

Au urmat discuții brodate pe tema noului RMN, care ba ar face gratis, ba contra cost raze pacienților internați în spital, probleme care își vor găsi explicații doar după întoarcerea managerului.

După toate figurațiile pe tema Spitalului Județean, execuția bugetară trimestrială a primit, la a doua încercare, votul unanim. Mai mult de frica mitralierei invizibile a secretarului general al județului, Darian Ciobanu, care a subliniat că trebuie votată neapărat luna asta, cu majoritate absolută!

Întrebat de Crina „ce se întâmplă dacă nu votăm?“, Ciobanu a răspuns: „N-am analizat o consecință în lege. O să vedem!“

JCS-A.M.