Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Fie că pot fi localizate sau nu pe o hartă, aceste nume au în comun faptul că aparțin unor lumi iremediabil pierdute!

Muzeul Banatului Montan din Reșița găzduiește, până la finele lunii ianuarie 2025, expoziția „Atlantida. Lumi pierdute“, ca parte a unui proiect internațional derulat de Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa și Museum Europäischer Kulturen din Berlin, în colaborare cu cercetători din Germania, România, Serbia, Ungaria, Croația și Slovenia. Dintre cele 23 de așezări dispărute, sau pe cale de a dispărea din peisajele Europei Centrale, sunt prezentate în expoziție doar cele 4 din România: Lindenfeld și Ada Kaleh din Banat și Herepea și Geamăna din Transilvania. De la Reșița, exponatele vor călători, asemeni celor expuse în celelalte țări, pentru a fi prezentate întâi în diferite locații iar, într-un final, reunite la Berlin într-o expoziție comună, unitară.

„«Atlantida. Lumi pierdute» sau «Lumi mici» poate fi percepută ca o expoziție despre un moment în timp. Ea trimite la pierderi, la ceea ceea ce nu putem regăsi decât, poate, în amintire. Mulțumită unei panotări aerisite dar cu foarte multă informație, gândită de Andrea Vandor (foto) și Xavier Schindler din Germania, rememorarea se face atât prin obiect cât și prin text, imagine, istorie orală, sunet și culoare. Dar, mai ales cu foarte multă emoție, pentru cel care reușește să parcurgă întregul drum pe care-l propune curatorul.“, a precizat managerul MBM, Livia Magina, la vernisaj.

În timpul pregătirii expoziției, cercetătorii au vizitat localitățile selectate (pe ele sau fostele lor locații), au discutat cu foștii lor locuitori și au colectat povești și obiecte. De pildă, o roată de tors, o bucată dintr-o veche fereastră și rama de fier a portiței din gardul bisericii din Lindenfeld au fost aduse din Germania.

Fotografiile expuse au fost realizate în primăvara acestui an, în timpul unei călătorii de câteva mii de kilometri, împreună cu înregistrările sonore care au servit drept bază pentru instalațiile sonore care însoțesc expozițiile. „La fel cum dispar marile imperii, tot așa dispar și micile localități: sub roata vremii, cum ar spune cronicarul, prinse din diferite motive sub un tăvălug. Ori economice, ori politice, ori militare, ori demografice. Speranța în renașterea lumii rurale, a micilor localități e mare și poate fi posibilă, eventual, sub aspectul conectării lor la tehnologiile moderne. Dar vechea lume, cea a muncitorului agricol care își câștiga pâinea cu sudoarea frunții, nu cred.“, a opinat prof. univ. dr. Rudolf Gräf, la deschiderea expoziției. Cât despre numele acesteia, «Atlantida», „este unul foarte bine ales, întrucât toată lumea îi cunoaște povestea. Dar putea fi și Lindenfeld, că era același lucru.“ a adăugat el. Sau, de ce nu, Ada-Kaleh?

JCS-Walter Fleck