Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – O nouă metodă de înșelăciune a dat lovitura la Reșița, unde un cetățean de 81 de ani a fost păcălit de un așa-zis vânzător ambulant, care după ce i-a arătat un set de oale, l-a lăsat fără bani!

„Fiți precauți! Nu vă lăsați înșelați!“, este îndemnul cu care începe, din nou, mesajul transmis de oamenii legii, care povestesc cum, la sfârșitul lunii trecute, un reșițean de 81 de ani a fost abordat de un necunoscut, care i-a oferit spre vânzare un set de oale.

Victima l-a invitat pe presupusul vânzător în locuință, iar după plecarea acestuia a observat că-i lipsea din casă o sumă de bani. „Polițiștii l-au identificat pe cel bănuit de comiterea faptei și efectuează cercetări pentru tragerea la răspundere penală a acestuia și recuperarea prejudiciului cauzat.“, informează Poliția județului. Cu alte cuvinte, Păcală a fost prins, dar banii s-au făcut… oale și ulcele.

Oamenii legii avertizează din nou că infractori deghizați vă pot bate la porți sub diverse pretexte. Iar printre cele mai întâlnite dintre ele se numără ofertele de vânzare (pături, haine, aparatură pentru bucătărie). Dacă aveți ceva de vânzare, eventual aveți chiar vreun anunț lipit pe poartă (cum ar fi băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi, ouă etc.), se dau interesați de ele, pentru a vă putea intra în gospodărie. Alții pretind că sunt reprezentanții unor instituții publice, de la servicii de utilități, și oferă, chipurile, ajutoare sau informații.

Ar mai fi, spun polițiștii, cei care vă cer schimbarea unor bancnote de valoare mare în altele mai mici, dar și multe alte povești menite să faciliteze comunicarea și să vă lase păcăliți.

„Atenție, infractorii observă unde vă țineți banii! Cum ar fi corp de clădire, cameră, locul din cameră etc. După care acționează prin metode pe care le-au exersat înainte. De cele mai multe ori infractorii distrag atenția victimei și, dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup. În timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională. Infractorii vor face orice pentru a obține profituri frumoase din activitatea infracțională. Ei vor acționa acolo unde observă oportunități și unde riscul de a fi prinși este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt țintele perfecte pentru înșelăciuni și furturi din locuință“, avertizează Poliția județului, oferind o serie de sfaturi pentru a evita să cădeți victimă.

Dintre acestea reținem: nu permiteți persoanelor străine să intre în curte sau locuință, iar cât așteaptă încuiați ușa, nu dați informații despre ce bani, bijuterii, conturi bancare aveți, nu primiți valută, care ar putea fi falsă, nu schimbați bani, nu trimiteți bani pentru rude prin persoane care vă mint că acestea ar avea nevoie, că sunt victime ale unui accident sau că vor să aranjeze situația, ca să scape de consecințe, nu transmiteți coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, nu trimiteți bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau pentru alte bunuri despre care aflați că le-ați fi câștigat sau primit cadou. Refuzați orice dialog cu persoane suspecte și anunțați la 112 orice tentativă de înșelăciune!

JCS-A.M.