Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aleșii și responsabilii din Sănătatea cărășeană s-au întâlnit să vorbească despre posibilitatea celui de-al 6-lea val Covid, despre măști, infecții nosocomiale și despre faptul că jumătate din infectați fuseseră anterior vaccinați!

În acest cadru, s-a pus și problema investițiilor în aparatură medicală modernă, conducerea spitalelor semnalând că nu există bani pentru pregătirea personalului în acest sens.

Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și eventualitatea celui de-al 6-lea val al pandemiei a reunit, vineri, 8 iulie, la sediul Direcției de Sănătate Publică, pe șeful instituției, jr. Dănilă Miloș și pe managerii unităților spitalicești din județ, la nivelul cărora sunt organizate centre de evaluare pentru cei afectați de Covid-19.

Centrul atenției s-a focusat pe analizele Ministerului Sănătății și ale DSP-urilor din țară, care arată o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, fiind așteptat un al 6-lea val. Acesta este motivul pentru care directorul DSP a subliniat că nu trebuie întreruptă activitatea de asistență medicală din centrele de evaluare ci, dimpotrivă, ea trebuie chiar extinsă, pentru a putea fi pregătiți de o escaladare a situației. Miloș a cerut, în măsura posibilităților, un orar mai lung, prelungirea activităților inclusiv în weekend.

La rândul său, dr. Mircea Borcău a atras atenția asupra faptului că avem o creștere a numărului de cazuri, în special subvarianta Omicron, care afectează și pe cei vaccinați și pe cei care au mai avut Covid-19 și a transmis managerilor să aibă grijă la purtarea măștii în interiorul spitalelor, precum și la infecțiile nosocomiale, în condițiile în care, în prezent, măsurile epidemiologice au rămas la nivel de recomandare.

Dr. Borcău, epidemiologul șef al județului, a declarat că a crescut și numărul celor vaccinați și ulterior infectați cu coronavirus, ajungând la aproximativ jumătatea totalului cazurilor. Și, în plus, în mod îngrijorător, avem de-a face și cu o creștere a numărului cazurilor de Covid-19 la copii. De aceea, este foarte importantă menținerea funcțională a centrelor de evaluare. Managerii au dat asigurări că centrele de evaluare ale celor trei spitale funcționează zilnic până la orele 20 și vor lua măsuri de extindere a orarului și în zilele de sâmbătă și duminică.

„O altă direcție de discuție susținută de directorul DSP Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă, a fost legată de investițiile în aparatura medicală, calitatea actului medical fiind legată în mod cert de aparatura performantă. E necesară, astfel, susține directorul DSP, o mai mare aplecare spre achizițiile de aparatură medicală de înaltă performanță, uzând de proiecte naționale sau europene. Alături de aparatură se impune o calitate accentuată a actului medical, din partea corpului profesioniștilor din sănătate, a mai transmis directorul Miloș. Iar această calitate este strâns legată și de finanțările de la Casa de Asigurări de Sănătate. La rândul lor, managerii de spitale, cu precădere ec. Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, au relevat faptul că întâmpină serioase dificultăți financiare în a asigura cursuri de specialitate pentru personalul medical și a solicitat implicarea autorităților sanitare în legătură cu acest aspect“, informează DSP, într-un comunicat remis redacției.

La întâlnire au participat și dr. Ana Baderca, director executiv adjunct de sănătate, dr. Loredana Liuba, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, și jr. Mircea Popescu, managerul Spitalului Orășenesc Oravița.  

JCS-Antoniu Mocanu