Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cea mai recentă licitație, care promite că va pune pe linia de plutire bacul de la Moldova Nouă, a avut un singur ofertant, devenit și câștigător: AquaCaraș. Adică singura societate care ar fi avut forța necesară, după cum ne mărturisește chiar directorul general al acesteia!

Județul a bătut din nou palma pentru operarea bacului pe Dunăre, dintre Moldova Nouă și Golubăț, iar lucrurile sunt deja ca și puse pe roate. Miercuri, 13 iulie, a fost semnat contractul între conducerile celor două părți, iar pentru joi sunt planificate primele teste. De fapt, de la preluare, până la pornire, AquaCaraș s-a asigurat ca bacul să arate ca scos din cutie și a remediat tot felul de aspecte legate de bunul mers al activității.

Cursele cu bacul pe Dunăre, între Moldova Nouă și Golubăț, vor reporni vineri, zi aleasă în special pentru ca sârbii interesați să ajungă la festivalul de la Berzasca. Se vor asigura, zilnic, câte două curse, una dimineața, cealaltă după-amiaza, dar și altele, dacă vor exista solicitări.

Pentru cursa de probă, inaugurală, programată pentru joi la ora 10.00, plecarea oficialităților se va face la ora 8.00 de la Reșița, iar personalul este același, deja obișnuit cu operarea bacului. Sunt așteptați pe bac președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, directorul general al AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, reprezentanți ai administrației județene, ai Primăriei Moldova Nouă, ai altor primării din zonă, dar și ai noului operator și ai mass-media.

Bacul va porni de la Moldova Nouă spre satul sârbesc Usije, din municipalitatea Golubăț, unde va avea loc o întâlnire cu partenerii sârbi, care vor fi invitați, tot cu bacul, spre Moldova Nouă, pentru un prânz de socializare. Iar părțile contractante vor face publice detaliile activității.

Ce înseamnă activitatea de operare cu bacul pentru AquaCaraș? „O activitate economică, mai mult de lucru, ne mărturisește directorul Gheorghe Filipescu. Dar nimeni n-avea forța necesară cum are AquaCaraș, ca să pună la punct această activitate. Uite, nu funcționează de trei ani de zile! AquaCaraș are totuși forță, nu poți să compari cu un privat. Și asta este în primul rând în interesul cetățeanului, pentru că este o activitate economică pentru oamenii din zonă, pentru județ, până la urma urmei“.

JCS-Antoniu Mocanu