Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă preţul lor s-a triplat de la începutul anului, valoarea de piaţă a companiei s-a cvadruplat!

UCM Reşiţa, societate în insolvenţă, listată la BVB sub simbolul UCM, a înregistrat de la începutul anului o creştere de 291% a cotaţiei şi un randament care a mărit de aproape patru ori banii acţionarilor, ducând valoarea de piaţă de la 22,2 la 86,8 milioane de lei. Dinamizarea tranzacţionării acţiunilor UCM este pusă în legătură cu semnarea, la finele lui 2023, a contractului de transfer al afacerii UCMR către producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (H2O).

„Animaţia“ bursieră cu acţiuni UCM a început chiar în 8 decembrie 2023, ziua în care a avut loc la Reşiţa, fără un anunţ public prealabil, semnarea contractului-cadru de către reprezentanţii celor două companii. Prima reacţie a unor deţinători de acţiuni informaţi a fost să vândă, drept care, dacă în preziua semnării au avut loc 6 tranzacţii cu un volum total de 5.550 şi preţ de închidere de 0,5250 lei/acţiune, în 8 decembrie au avut loc 74 tranzacţii, cu un volum total de 109.240 de acţiuni, BVB închizând ziua în scădere, la 0,4480 lei/acţiune. Preţul a continuat să scadă până la sfârşitul anului bursier 2023, care s-a închis în 29 decembrie cu un preţ de 0,1770 lei/acţiune UCM.

Căderea preţului acţiunilor UCM din decembrie a echivalat cu o diminuare a valorii de piaţă a UCM Reşiţa de la 57,7 milioane de lei, cât era în preziua semnării contractului, la 19,4 milioane de lei în prag de Revelion. Trendul s-a schimbat însă, probabil odată cu formularea rezoluţiilor de An Nou, de atunci crescând atât volumul de acţiuni tranzacţionat cât, mai ales, preţul lor. Acesta a ajuns de la 0,2020 lei/acţiune, de la deschiderea din 3 ianuarie, la 0,7900, preţul de închidere din 17 ianuarie. Azi, la orele prânzului, preţul de tranzacţionare afişat de BVB era de 0,9050 lei/acţiune UCM.

De la începutul anului, o dinamică sporită s-a putut observa mai cu seamă în primele trei zile ale acestei săptămâni, în care au avut loc 225 de tranzacţii cu un volum total de 1,55 milioane de acţiuni, comparativ cu precedentele 8 zile bursiere, cu 399 de tranzacţii totalizând 2 milioane acţiuni. Chiar dacă volumele şi randamentul par mari la prima vedere, trebuie corelate cu faptul că numărul total al acţiunilor UCM este de 109,93 milioane, iar potrivit Raportului curent aferent trimestrului III al anului 2023, societatea avea datorii de aproape 400 milioane de lei.

Revenind la transferul afacerii UCMR, reamintim că luni, 22 ianuarie, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor, Directoratul Hidroelectrica va supune la vot aprobarea contractului semnat la Reşiţa în 8 decembrie. Totodată, va solicita mandatul pentru înfiinţarea Uzinei de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL, societate care va prelua, pentru aproape 68 de milioane lei „core businessul“ UCMR, pe care îl va administra până la fuziunea cu Hidroserv SA.

JCS-Walter Fleck