Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a tras concluzia că e mai convenabil ca persoanele care călătoresc fără bilet să plătească amenzi contravenţionale în locul unei suprataxe, cum se întâmpla până acum.

Pe scurt, dacă în trecut, cine era prins fără bilet avea de achitat o suprataxă, lucru care presupunea datoria unei persoane fizice către o firmă, de acum încolo, cei în cauză vor avea de scos din buzunar o amendă contravenţională, care va fi mult mai mare. Diferenţa între cele două forme de „pedeapsă“ este evidentă, întrucât amenda va apărea în sarcina celui în cauză la „Impozite şi Taxe“, implicând inclusiv alte proceduri de executare silită, şi ori de câte ori va avea nevoie de vreo hârtie care să ateste că nu are datorii la stat, va avea de achitat şi amenda cu pricina.

Potrivit hotărârii aleşilor reşiţenilor, cine va fi surprins fără un titlu de călătorie valabil, cu unul valabil dar nevalidat sau care refuză să-l prezinte organelor de control, care au un comportament necivilizat sau care produc prejudicii mijloacelor de transport, riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, în locul vechilor suprataxe de câteva zeci de lei. Pe lângă amendă, cine are legitimaţii sau titluri de călătorie valabile, dar pe care nu le validează, mai riscă şi o suprataxă de 50 de lei. Spre deosebire de cei care n-au nici legitimaţii, nici bilet, care vor plăti doar amenda.

La ora actuală, preţul unui bilet este de 2 lei; al unui abonament de o zi – 6 lei; al unuia pe cinci zile – 15 lei pe o linie, respectiv 25 de lei pe două; al unuia pe zece zile pe o linie – 30 de lei; al unuia pe 15 zile, pe o linie – 45 de lei. În cazul abonamentelor pe o lună, preţul acestora este de 60 de lei pe o linie, respectiv de 95 de lei pentru două, pentru zilele lucrătoare ale lunii; de 75 de lei pe o linie, respectiv de 150 de lei pe toate, pentru întreaga lună calendaristică. De asemenea, pentru donatorii de sânge, există o reducere de 50% a abonamentului lunar, acesta costând 37,5 lei. Iar un card va costa 5 lei (în momentul în care se vor introduce). Nevalidarea cardului costă 50 de lei, pe lângă care mai există şi o suprataxă, de alţi 50 de lei…

Adaugă comentariu