CARANSEBEȘ – Asta a spus managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), Călin Grozăvescu, în plenul Consiliului Local, atunci când a cerut lămuriri cu privire la lucrările de la ambulatoriu!
Pentru că de mai bine de o lună de zile lucrările la ambulatoriu s-au oprit, managerul interimar al SMUC a vrut să știe direct de la sursă ce se întâmplă, solicitând totodată urgentarea lucrărilor care mai sunt de realizat: „Din punct de vedere faptic și juridic, etajul 1 al policlinicii este un șantier, nu-i nici gata lucrarea, nici juridic nu pot intra să revendic un cabinet pentru că Primăria are un contract cu constructorul. Am venit să vă rog, dacă puteți, să urgentați lucrările pentru că avem nevoie, când se va termina starea de alertă și nu vom mai fi spital Covid, vom avea nevoie, că e privat sau de stat, avem nevoie de policlinică să ne putem face internările”. „De ce spui privat sau de stat, cum adică, structura ambulatoriului e deja avizată de Ministerul Sănătății”, a fost nedumerirea primarului Felix Borcean, urmată de întrebarea social-democratului Florin Bogdea pentru managerul Grozăvescu. „Deci Dumneavoastră doriți înființarea ambulatoriului?”.
Iar Grozăvescu a răspuns foarte clar că ambulatoriul este necesar și foarte bun pentru spital. „Da, am făcut trei solicitări ca să se reia lucrările și de o lună de zile nu s-a mișcat absolut nimic acolo. Eu ca spital îmi recrutez pacienții din policlinică, am nevoie de o policlinică, ambulatoriu, e foarte bun ambulatoriul lui Felix, e excelent, dar problema este că nu am deloc în momentul acesta ambulatoriu, nu funcționează nici statul, nici privații. La un moment dat Covidul se va termina, acum suntem finanțați de Casa de Asigurări indiferent de câți pacienți avem, 1 sau 50.000, tot atâția bani primim, când vom intra pe piață va trebui să ne facem contractul de 1200 de pacienți pe lună. Dacă nu avem policlinică funcțională va exista posibilitatea să nu putem plăti salariile angajaților. În ciuda a ce se spune, că noi nu vrem ambulatoriu, nu! Chiar vrem ambulatoriu și vrem să se urgenteze lucrările ca să putem beneficia de el. Acum acolo nu avem toalete, cât timp nu avem toalete nu putem cere avizul de la DSP ca să funcționăm măcar parțial, înțelegeți?”.
O altă întrebare, de data aceasta pentru primarul Felix Borcean, a venit de la consilierul Valentin Dascălu: „Dar lucrările nu au fost contractate cu o firmă, dle primar?”. Iar edilul nu a rămas dator cu răspunsul, explicându-i venerabilului consilier PSD că „firma respectivă a cerut o suplimentare de fonduri, noi nu am fost de acord, am zis să facă lucrările în banii pe care i-am alocat inițial pentru toată lucrarea, a venit cu un act adițional și acolo ne-am blocat, ei nu mai vor să lucreze”.
Mai multe amănunte despre contract a oferit Mihai Minea, membru în Consiliul de Ad-ministrație al spitalului caransebeșean, potrivit căruia contractul inițial era dezavantajos pentru municipalitate, astfel că se caută alte soluții pentru finalizarea lucrărilor la ambulatoriu. „Decât să facem un contract păgubos pentru lucrările rămase, putem secționa aceste lucrări cu personalul SPIR, ieșim mult mai bine. Ce a fost contractat, în valoare de 286.000 de lei, s-a realizat 90-95 la sută, restul, știm, mai sunt saloane, casa scărilor, căutăm soluții ca să economisim bani. Banii s-au plătit, dar nu există proces verbal de recepție, asta e problema gravă. Blocajul este datorat și stării de urgență, nu putem angaja oameni la SPIR, avem 17 posturi libere”, a concluzionat Minea, după care consilierii locali au trecut la alte subiecte expuse la capitolul Diverse.
JCS-R.M.