Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După două pauze de negocieri și trei ore de dezbateri, proiectul prin care județul împărțea cele 33 de milioane primăriilor cărășene a fost din nou respins…

Subiectul repartizării celor 32,99 milioane de lei de către Consiliul Județean către cele 77 de UAT-uri a încins din nou spiritele în ședința ordinară a CJ de astăzi. Chiar dacă s-au făcut negocieri peste negocieri, acuzații de șantaj și întâlniri între reprezentanții CJ și cei ai municipiilor și orașelor din județ, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate.

Majoritatea lejeră de care s-ar fi bucurat liberalii a fost ciuntită, din nou, de abținerea de la vot a unor consilieri care, de la ultima ședință până azi, au descoperit subit că ar fi într-un posibil conflict de interese. De această dată a fost vorba despre liberalii Ioan Cojocariu, Ghiță Sporea și vicepreședintele Ovidiu Rădoi. Deși din spusele secretarului județului, Darian Ciobanu, și ale consilierului județean Ioan Crina, conflictul de interese în respectivele cazuri nu este real, pentru că ar fi trebuit să implice un beneficiu pecuniar primit personal de cei în cauză. Ioan Cojocariu a fost întrebat înainte de şedinţă dacă o să voteze proiectul de repartizare, spunând cu nonşalanţă: „Normal, doar votez de atâţia ani!“. În câteva minute s-a răzgândit.

Între ședința din 31 ianuarie și cea din 9 februarie, au fost schimbate considerabil alocările ce revin UAT-urilor, din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor și susţinerea programelor de dezvoltare locală și de infrastructură. Asta pentru că, în urma ședinței cu primarii orașelor, Oțelu Roșu a fost cumva pedepsit cu 600.000 de lei, pentru că a fost urbea care a cerut cel mai puțin, dar care a primit cel mai mult din suma cerută.

Ședința de acum a schimbat… schimbarea. S-a renunțat la toate amendamentele de data trecută, la toate corecțiile negociate pe parcurs și consilierul Flavius Nedelcea a făcut un prim amendament, în care propunea alte modificări, aplicate la sumele propuse în 31 ianuarie. Potrivit acestuia, la comune nu ar scădea alocările pentru nicio primărie liberală. S-ar fi luat însă 600.000 de lei de la primăriile urbane: 200.000 de lei de la Reșița, 100.000 de la Caransebeș și câte 50.000 de lei de la fiecare dintre cele șase orașe. Întrebat despre situație, primarul Felix Borcean, prezent în plenul CJ, a spus că nu i se pare corect să se ia bani de la Caransebeș, pentru a se da comunelor, mai ales că municipiul gestionează spitalul la care majoritatea pacienților sunt din județ, iar mai nou are și un centru SMURD pentru care s-au alocat, doar în acest an, de la bugetul local 400.000 de lei.

După vreo două ore de dezbateri și trei pauze, s-au făcut alte ajustări. Reșiței i se vor tăia 300.000, suma maximă cu care primarul Nelu Popa ar fi de acord, de la Caransebeș nu se va lua nimic. De la Oțelu Roșu se vor lua 150.000 de lei, iar de la celelalte primării de orașe – câte 30.000 de lei. Deci, în total, tot 600.000 de lei. În acest fel, s-a concluzionat că și comunele opoziției vor avea alocări rezonabile, undeva între 250.000-300.000 de lei. Adică Reșița ar fi primit 3,7 milioane, Caransebeșul – 1,5 milioane, iar primăriile de orașe între 970.000 și 1.020.000 de lei.

Totuși, după ultima pauză, liberalii au mai venit cu un amendament, care ar fi luat Reșiței încă 300.000 de lei, pentru a-i aloca orașului Oțelu Roșu. Toate negocierile au căzut, însă, în urma votului, astfel că primăriile nu-și vor primi alocările decât după o următoare ședință. Legat de amendamentul liberalilor, consilierul Crina a concluzionat că aceștia s-au încurcat singuri, și a promis: „Nu veți putea trece bugetul fără noi! Să vă fie clar asta!“. Până la urmă, dincolo de toate aceste neînțelegeri din CJ, singurele care vor avea de suferit sunt UAT-rile din județ…

JCS-A.M.