Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – De Paște, sus în munte, în cătunele din jurul Băilor Herculane, activiștii de mediu le-au făcut o surpriză de suflet oamenilor care locuiesc în zonele izolate din Parcul Național Domogled-Valea Cernei!

Iată că ecologiștii de la Agent Green nu se ocupă doar cu protejarea pădurilor și a mediului înconjurător, ci și cu cea a comunităților locale care își duc viața în zonele pe care aceștia încearcă să le protejeze. Așa că nu mici le-au fost bucuria și surpriza oamenilor din câteva cătune din apropiere de Băile Herculane, care în prag de Paște au primit o mână de ajutor de la Agent Green.

„Erau singuri și uitați de toată lumea. I-am surprins cu provizii de alimente și accesorii pentru casă. Darurile sunt binevenite în orice zi din an, cu atât mai mult în perioade de criză sau sărbători. Noi am dăruit oamenilor ce trăiesc în cătunele din Parcul Național Domogled. Pe unii dintre ei îi cunoaștem din vizitele noastre în teren. Sunt niște oameni minunați, care trăiesc cu adevărat în armonie cu natura. Greu accesibile, casele lor sunt una cu muntele și pădurea, și întreaga lor viață se desfășoară în cu totul alt ritm și mod față de viețile oamenilor ca noi. Deși sunt aproape auto-suficienți și obișnuiți să trăiască în singurătate, era momentul să le dăm o mână de ajutor în aceste timpuri grele, pentru a evita la maximum expunerea lor atunci când vor avea nevoie de ceva. Am făcut provizii, am pornit la drum și ne-am oprit la fiecare casă în parte să le înmânăm pachete și accesorii pentru casă. Pentru a-i proteja, am lăsat pachetele la poartă, fără să ne apropiem de ei. A fost o experiență care ne-a încărcat cu energie pozitivă, iar pentru oameni, o imensă surpriză neașteptată”, au punctat cei de la Agent Green, care-i încurajează și pe alții să facă o faptă bună, oricât de mica ar fi.

Reamintim că nu demult, la începutul lunii martie, zeci de activiști Agent Green au făcut lanț uman în calea buldozerelor și a drujbelor la șantierul din pădurea virgină de la Iardaștița, situată în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, pe raza comunei Mehadia. Aceasta ar fi una dintre cele 14 arii protejate care sunt distruse prin construcția LEA (linia electrică aeriană) Arad – Reșița – Porțile de Fier, conform reprezentanţilor Agent Green. Aceștia au cerut Guvernului să vină cu soluţii alternative pentru acest proiect, subliniind importanţa protejării pădurilor virgine.

JCS-N.C.

FOTO: Agent Green