Adolescenţă printre aburi şi fumuri - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – A mai trecut o Zi Națională fără Tutun, prilej cu care comisarul-șef de poliție Aurelian Vieriu, aflat la conducerea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, a prezentat câteva cifre dintr-un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog în şcoli, privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România!

Potrivit studiului, consumul de tutun în rândul adolescenţilor se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior. Astfel, consumul de tutun de-a lungul vieții (care au consumat cel puțin o dată în viață) este de 49,5%, față de 41% media europeană. Diferenţiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieţilor, cât şi al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte acelaşi comportament de consum (49,4% băieți, față de 49,6% fete).

Consumul de ţigări în ultimele 30 de zile (consumul actual) își menține un nivel similar celui observat în anul 2011, ajungând la 31,2%. Consumul zilnic de țigări în ultimele 30 de zile revine la valoarea înregistrată în anul 2011, respectiv 18,4%.

Faţă de riscurile consumului de tutun, adolescenţii au o percepţie mai scăzută asupra consecinţelor nefaste la care se expun, în proporţie de 12% aceştia văzând un risc ridicat dacă fumează ocazional. Aceeaşi percepţie scăzută asupra riscului ridicat o au adolescenţii şi faţă de consumul ţigărilor electronice 1-2 ori, doar 9,1% dintre ei indicând în acest tip de comportament un risc ridicat. În schimb, 59% apreciază ca fiind un risc ridicat să fumeze unul sau mai multe pachete de ţigări pe zi.

JCS-A.M.