Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai exact, primarii PSD, majoritari în această asociație care ar trebui să se ocupe cu gestionarea deșeurilor în Caraș-Severin. Gest care i-a supărat rău pe liberali!

Cel mai vocal, vicele CJ, Marius Isac, care, spre exemplu, la propunerea Comitetului Director al ADI Intercom Deșeuri de mărire a cotizației anuale a Consiliului Județean de la 20.000 lei la peste 600.000 lei, a subliniat că „nu este corect să se plătească pentru fiecare cetățean din județ de două ori cotizația (2 lei de către fiecare primărie și încă odată 2 lei de către Consiliul Județean). Nici moral nu este, deoarece ar urma să plăteasca Consiliul Județean o cotizație cât toate cele 77 primării din judet împreună, iar la vot să aibe un singur vot, egal cu al unei comune cu mai puțin de 1.000 de locuitori“. Asta în condițiile în care CJCS are prinși în bugetul pe acest an pentru ADI Intercom Deșeuri doar 20.000 lei, conform hotărârilor din anii precedenți.

Până la urmă majorarea nu a fost de 30 de ori mai mare, ci doar de 15 ori, adică o cotizație de 300.000 de lei pentru forul județean, votată de primarii PSD care fac legea în această asociație.

Acelaşi Marius Isac (care parcă s-a dezmorţit dintr-o tăcere monumentală) a avut obiecții și la proiectul de buget al ADI Intercom Deșeuri pe 2022, prin care s-au propus cumpărarea a 3 noi autoturisme și angajarea unor noi salariați la ADI Intercom Deșeuri, plătiți probabil din cotizația mărită a județului.

La finalul ședinței, Horia Irimia, consilier în cadrul Direcției Economice a CJ, a semnalat faptul că Hotărârea AGA privind bugetul pe 2022 nu este aplicabilă, deoarece veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Irimia a atenționat asupra acestui aspect încă de la începutul ședinței, în opinia acestuia alta fiind ordinea firească a proiectelor de hotărâri. De altfel, primarii liberali sau reprezentanții acestora s-au abținut la proiectele de hotărâre privind Raportul de Activitate pe anul 2021, Bilanțul Contabil și descărcarea de gestiune pe 2021, considerând că o bună bucată de timp Comitetul Director al ADI nu a funcționat legal, conform unei sentințe definitive a instanței.

JCS-L.A.