Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După Veneția și Timișoara, în drum spre Cluj, Iași și București, o serie de exponate-unicat au poposit la Reșița!

Expoziția „ACUM | AICI | ACOLO – 100 de pedagogii laterale care pot să schimbe orașul, mediul și mentalitățile“ va fi deschisă în perioada 12 februarie – 19 martie 2024, informează MBM, invitând totodată întreaga comunitate reșițeană să viziteze acestă „minunată, unică și interesantă expoziție“. Într-o succintă enumerare, vor fi expuse în premieră la Reșița: mașina electrică NAG din 1910, aerosania cu reacție a lui Henri Coandă din același an, primul aparat de zbor individual proiectat în 1958 de Iustin Capră și Ion Munteanu, automobilul cu caroserie aerodinamică în formă de picătură de apă în cădere, al inginerului Aurel Perșu din 1923, dar și multe altele. Proiectul, curatoriat și coordonat de arh. Emil Ivănescu, a reprezentat în 2023 România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură/Bienala de la Veneția și a fost expus la Pavilionul României, edificiu construit în urmă cu 86 de ani de către Nicolae Iorga, întâiul organizator și comisar al primei expoziții românești de la Veneția.

Gândită ca un accelerator de idei, în conformitate cu tema lansată de organizatorii Expoziției Internaționale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția 2023, expoziția prezintă publicului invenții, inovații tehnice românești, machete, mașinării, instalații și argumente. „Puțini știu că în urmă cu peste 70 de ani, inventatorul român Henri Coandă a realizat un sistem de transformare a apei de mare în apă potabilă. Acesta a imaginat, alături de o echipă multidisciplinară, o instalație cu valențe arhitecturale, care transformă în 12 ore, 1.600 litri în apă potabilă printr-un dispozitiv de 8 metri pătrați expuși la soare. Din păcate, deși funcțională, invenția a fost oprită, datorită unor chestiuni birocratic-politice. Mai mult, în urmă cu peste 150 de ani, pescarii din Delta Dunării își fabricau dintr-un calcar poros, specific zonei, recipiente prin care filtrau apă din mare și o transformau în apă potabilă.“, precizează, exemplificând, MBM într-un comunicat-invitație.

Dacă inițial, la revenirea în țară, expoziția itinerantă urma să poposească în doar patru mari orașe – Timișoara, Cluj, Iași și București – grație demersurilor făcute de conducerea MBM, Reșița a fost inclusă în acest select circuit expozițional.

JCS-Walter Fleck