Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta atât în ceea ce priveşte aspectul medical, cât şi în cel administrativ şi financiar. Aceasta este concluzia în urma unui bilanţ sintetic asupra activităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă, prezentat de managerul interimar, Waldemar Murgu, la trei luni de când a preluat conducerea instituţiei.

În primul rând, cine a fost nevoit să ajungă la Spitalul Judeţean în ultima perioadă, cu siguranţă a remarcat că se zugrăveşte, a precizat Murgu: „Am ţinut cont de faptul că trebuie îmbunătăţit confortul pacienţilor. Erau pereţi scorojiţi, murdari, zone mai puţin estetice. În acest scop am reuşit să atragem multe sponsorizări şi, după cum se poate observa, am început reabilitarea, adică zugrăveli şi reparaţii ca în fiecare casă. Am început cu UPU şi vom continua cu toate holurile principale ale spitalului şi toate holurile secţiilor. Este un efort mare, dar cred că până la sfârşitul lunii decembrie vom termina toate holurile şi secţiile scurte, de pe partea stângă. După sărbători vom începe cu secţiile de pe partea dreaptă, care sunt mai lungi şi mai complicat de realizat. Asta înseamnă că vom reuşi, 40 la sută din spital, să-l aducem în condiţii mai plăcute ochiului şi mai decente“.

A fost, de asemenea, reorganizat controlul infecţiilor nozocomiale, astfel că, în timp ce Maternitatea Giuleşti se confruntă cu scandalul naţional al infecţiilor cu stafilococul auriu, maternitatea noastră n-a înregistrat nici o infecţie: „Am încercat să facem un program de control, de verificare şi de curăţenie, astfel încât să minimizăm aceste riscuri, a spus managerul SJU. E clar că acestea nu pot fi eliminate sută la sută, dar trebuie minimizate ca să nu prezinte un pericol real. În maternitate nu am avut nici o infecţie, ceea ce este lăudabil pentru această secţie, cum dealtfel, s-a întâmplat şi în celelalte secţii ale spitalului. Infecţiile au fost foarte rare şi nici una care să pună în pericol viaţa vreunui pacient“.

În materie de proiecte, Murgu a venit cu veşti bune pentru reşiţeni, serviciile medicale urmând să fie cât de curând dezvoltate şi diversificate: „Vom deschide, probabil, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru că sunt formalităţile de acreditare şi semnarea contractului cu CAS, cabinete de ambulatoriu pentru Oncologie, Dermato-Venerice, ORL şi Urologie. Mai mult, avem în curs de rezolvare o problemă care dăinuie demult, şi-anume urgenţele stomatologice. Am identificat aparatura necesară pe care o avem, spaţiul, iar în acest moment suntem pe drumul obţinerii autorizaţiilor, acreditărilor şi semnării contractelor, în stadiul în care putem vorbi despre o finalitate a acestor proiecte“.

Aşadar, la SJU lucrurile intră într-o aşteptată normalitate, dacă se ţine cont că în ultimele trei luni s-au renegociat contractele existente, au fost eficientizate activităţile medicale, cabinetele de ambulatoriu, linia ascendentă fiind dată şi de atragerea de alte venituri. „Am reuşit atragerea unor venituri importante, mă refer pe parcursul unui an, deci doar până în acest moment am reuşit să atragem 4, 37 de milioane de lei“, a adăugat Waldemar Murgu.

La capitolul donaţii şi sprijin din partea ONG-urilor, managerul interimar a menţionat că Lions Club Onix a donat pentru secţia de Pediatrie un pulsoximetru (gestul caritabil al „leoaicelor“ fiind consemnat de JCS), foarte important pentru măsurarea oxigenului din sânge şi a ritmului cardiac, acesta venind la pachet cu sonde pe diferite grupe vârstă, respectiv de la 0 la 18 ani. De asemenea, Clubul Rotary sprijină în continuare SJU, urmând să achiziţioneze două electrocardiografe, unul fetal pentru nou-născuţi şi un defibrilator.

În privinţa crizei medicamentelor, Murgu a subliniat că au fost tot mai puţine discuţii, rumori şi reclamaţii: „Am încercat să facem cum am putut ca să îmbunătăţim acest aspect, în sensul că medicamentele există în stocuri rezonabile. Am reuşit să le gestionăm prin reorganizare şi planificare, adică am gestionat mai corect stocurile şi costurile acestora la anumite medicamente care erau greşit prioritizate. Nu mai există problema medicamentelor decât la anumite medicamente care, într-adevăr, sunt mai speciale“. Despre modul în care a gestionat această problemă, care a generat o adevărată criză a serviciilor medicale în SJU, vom reveni.

Adaugă comentariu