Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din acest an, noile valori au intrat în vigoare în baza normelor de aplicare ale Codului fiscal.

Înainte de finalul anului 2015, Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal (Legea nr. 227/2015), care vin să clarifice și să detalieze modul de aplicare a legislației fiscale ce a intrat în vigoare din acest an. Poate cea mai importantă modificare o reprezintă, la începutul acestui an, scăderea cotei TVA la 20% (ce poate ajunge până la 5%). De asemenea, noul an a adus ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, şi, în contrapartidă, scumpiri la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri. Economiştii susţin că relaxarea fiscală dată de reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, ar trebui să ducă la o micşorare a preţurilor cu până la 3,33%. Taxa se reduce mai mult, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, precum şi pentru evenimentele sportive şi culturale (de la 24% anul trecut). De asemenea, cota de TVA de nouă procente se aplică şi pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă. Aprecierea specialiştilor este că reducerea TVA s-ar putea reflecta într-o reducere a preţurilor la benzină şi motorină de la începutul anului, care s-ar diminua în funcţie de cotaţia petrolului pe pieţele externe. Asta şi pentru că statul a menţinut nivelul accizei, dar şi supraacciza.

Cursul de schimb în funcţie de care a fost calculată acciza în 2016 este cel ce a fost utilizat în 2014 şi în 2015, de 4,7380 lei/euro, legislaţia prevăzând şi o ajustare a acestuia cu rata inflaţiei. Cum inflaţia a fost negativă, Ministerul Finanţelor a anunţat că va menţine pentru 2016 acelaşi nivel al cursului. Printre produsele accizabile se regăsesc benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar şi produse precum alcoolul şi ţigările, cafeaua, unele bijuterii, confecţii din blănuri şi iahturi. Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%. Acciza pentru ţigarete va creşte, iar în cazul ţigărilor electronice va fi introdusă. De asemenea, plătim mai mult pentru RCA, asigurarea auto obligatorie. Preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

Sunt vizaţi şi agenţii economici

O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie. Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, şi s-a introdus un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3%, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă şi pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără. În privinţa impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum şi pentru unele cheltuieli deductibile.

Privitor la impozitarea proprietăţilor, autorităţile locale pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval. În cazul în care în locuinţă îşi desfăşoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea în activităţi economice a locuinţei aduce o creştere a impozitului de cel puţin două ori şi de cel mult 13 ori. Creşterea impozitului în acest interval este condiţionată de o reevaluare a locuinţei în ultimii cinci ani. Dacă aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabilă. Pe lângă impozitele pentru locuinţe, autorităţile locale au în 2016 şi posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

Noul Cod Fiscal introduce obligaţii suplimentare şi pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt şi salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.