Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Emoţii foarte mari pentru absolvenţii de liceu! La proba de Limba şi literatura română, nuvela, textul argumentativ şi eseul au pus ceva probleme celor 1492 de candidaţi din Caraş-Severin!

Luni, 28 iunie, absolvenţii claselor a XII-a zi şi a XIII-a seral au susţinut prima probă scrisă a examenului maturităţii, proba la Limba şi literatura română. Pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat din acest an, în judeţul Caraş-Severin s-au înscris 1783 de candidaţi, dintre care 387 provin din seriile anterioare. Pe raza judeţului sunt organizate 10 centre de examen şi trei centre zonale de evaluare. Pentru această primă probă s-au înscris 1561 de absolvenţi de liceu, din care 65 au ales să nu se prezinte. Patru candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, câte un candidat din Băile Herculane şi Oţelu Roşu, respectiv doi candidaţi din Moldova Nouă. Aceştia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a fost cea cu numărul 4. La primul subiect, punctul A, candidaţii de la profilurile real şi tehnologic, precum şi de la filiera vocaţională, au avut de analizat un text la prima vedere din „Viaţa lui I.L.Caragiale“ de Şerban Cioculescu. La punctul B, cerinţa a fost redactarea unui text argumentativ de minimum 150 de cuvinte despre greutăţile vieţii, dacă pot sau nu îngreuna acestea realizarea responsabilităţilor faţă de familie. Subiectul al doilea a constat în realizarea unui comentariu de minimum 50 de cuvinte al unei poezii scrisă de Ion Vinea, iar la al treilea subiect de pe foaia de examen, candidaţii au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte despre particularităţile unei nuvele studiate.

Condiţiile pentru promovarea examenelor publicate de Ministerul Educaţiei sunt cele cunoscute din anii anteriori. Este vorba de trei cerinţe ce trebuie îndeplinite cumulativ: candidaţii să aibă echivalate sau recunoscute sau să fie susţinut toate examenele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obţină nota 5 la fiecare dintre acestea, ultima condiţie fiind obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

JCS-Nicoleta Moraru