Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prefectul acuză Direcţia Agricolă pentru faptul că, deşi ştia că se pot cere bani pentru culturile afectate de secetă, nu a informat pe nimeni, aşteptând doar ca oamenii să depună cereri. Chiar dacă au existat culturi afectate de secetă, din fericire acestea au fost salvate de revenirea ploilor!

Direcţia pentru Agricultură şi-a prezentat, în faţa prefectului, un raport de activitate, prilej cu care, la nivelul Colegiului Prefectural, a fost adoptată şi o hotărâre menită să îmbunătăţească activitatea direcţiei.

Chiar şi aşa, prefectul Cristian Gâfu a adus un reproş Direcţiei Agricole, care a aşteptat cu mâinile-n sân, ca lucrurile să se deruleze de la sine, în cazul secetei pedologice: „Seceta pedologică nu se referea la unităţile administrativ-teritoriale ci la fermierii care aveau culturi. Acei fermieri trebuiau să depună, într-un interval de zile, o cerere către autoritatea publică, aceasta la rândul său urmând să sesizeze Direcţia Agricolă. Au fost perioade de secetă, dar datorită ploilor care au urmat, culturile şi-au revenit. Echipele mixte din partea Direcţiei de Agricultură şi unităţile administrativ-teritoriale au făcut controale, şi nu mai suntem în situaţia de a avea pagube. Nemulţumirea mea a fost faptul că, o dată cu apariţia ordinului privind situaţia de secetă pedologică, Direcţia de Agricultură a aşteptat să vină cererea de jos în sus. Nu au făcut cunoscut fermierilor şi cetăţenilor – prin mass-media sau prin adrese directe către ei – despre posibilitatea de a accesa fondurile pentru despăgubire. Dar din fericire nu suntem în situaţia asta“.

Potrivit prefectului judeţului, deocamdată seceta nu pune probleme în Caraş-Severin. „Mai avem până la cultura de toamnă, dar nu ar trebui să fie probleme“, a încheiat Cristian Gâfu.

JCS-Antoniu Mocanu