Primii producători cu lubeniţă românească au intrat pe piaţa reşiţeană la sfârşitul săptămânii trecute. Oamenii spun că până acum nu au prea avut vânzare, dar speră că nu vor pleca acasă cu buzunarele goale. Dacă în anii trecuţi, la început de sezon, kilogramul de lubeniţă se vindea cu trei sau patru lei, acum acesta poate fi cumpărat cu numai doi lei. Nu concurenţa e de vină, ci veniturile tot mai mici ale reşiţenilor.
„Oamenii nu mai au bani, iar asta se vede cu ochiul liber. Cei care vin şi cumpără lubeniţe le aleg pe cele mai mici, pentru a nu plăti prea mult. Nu ştiu dacă ne vom permite să mai lăsam la preţ, căci riscăm să nu ne alegem cu nimic. Nici măcar investiţia nu o vom scoate. A fost un an greu, subvenţii nu am primit, aşa că tot noi am scos bani din buzunare pentru arături, însămânţări şi irigaţii. Cu tratamente cu tot, am cheltuit în jur de 5.000 de lei la hectar“, ne-a spus Ioana Pârvănuş, producător din Dăbuleni.
Femeia spune că în acest an şi-a protejat cultura de grindină, dăunători şi alte vicisitudini ale vremii. Dar cum cu natura nu te poţi pune, şi ea a înregistrat pagube, ca mulţi alţi producători, datorită ploilor care au spălat hectare întregi de terenuri arabile în ultima lună. „Din cauza vremii capricioase, recolta de lubeniţă, şi nu numai, a avut de suferit. Deşi miezul fructului este dulce, culoarea este rozalie şi nu roşie, aşa cum ar trebui să fie. Iar toate astea se datorează ploilor abundente şi a timpului nefavorabil. Lubeniţa are nevoie de multă apă, dar şi de căldură, ceea ce noi nu am prea avut în ultima perioadă“, a mai spus aceasta.
Cu toate acestea, producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt pe piaţă. Dacă-i întrebi cu ce-şi tratează culturile sau ce sămânţă folosesc, îţi răspund sec: „O luăm de la Bucureşti, nu ştim dacă-i românească sau nu, nici măcar nu ne interesează. Bună să fie şi să se crească pepenii mari şi frumoşi!“
Roxana Nafiru