Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – S-a făcut un pic de aglomerație la Compartimentul Avizare-Autorizare al ISU, însă oficialii calmează spiritele. Există și excepții pentru cei care au deja documentațiile făcute!

Noile reglementări în materie de securitate la incendiu au văzut lumina tiparului în Monitorul Oficial în 10 martie și au intrat în vigoare în 10 mai, băgând în sperieți mulți operatori din domeniu. Mai ales pe cei care-și ridică, din bani europeni, investițiile, refacerea documentației fiind extrem de costisitoare. Cei vizați pot sta însă liniștiți, pentru că, în această perioadă există și excepții de la noile reguli, pe care le-am aflat de la col. Aurelian Miloș, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic”.

Anterior, cadrul legal prevedea normative separate pentru instalațiile de detecție și pentru cele de stingere, normele de aplicare fiind publicate separat. „Cel care a apărut acum este foarte stufos, în sensul că este împreună și cu manualul de aplicare, înainte era separat, a precizat oficialul ISU. Ca să vă zic așa informativ, are vreo 698 de pagini, a început cu o perioadă de prorogare și are niște măsuri, spre exemplu, niște excepții.

Șeful Inspecției de Prevenire a explicat că, „investitorul când vine, dacă dovedește că a făcut investiții și a încheiat contracte în baza vechii legislații, documentația este în execuție, încă este tratat după vechea legislație. Care încep de acum încolo – după noul normativ. De la momentul apariției, până la intrarea în vigoare, au fost 60 de zile de conformare. Într-adevăr, să știți că acum am avut puțină aglomerație la Compartimentul Avizare-Autorizare, în sensul că lumea a intrat cumva în panică, aoleu ce facem, dar n-au știut de excepțiile care au fost specificate de legiuitor. Repet, când vin să depună documentația, dacă fac dovada, cu contracte de prestări servicii sau cu cel care face documentația, sau că documentația este întocmită, în execuție, normal că nu mai pot să schimbe pe parcursul execuției lucrărilor normativele, pentru că asta înseamnă costuri suplimentare, iar aici costurile sunt foarte exacte, pe proiecte și pe bani europeni. Și atunci de asta legiuitorul a făcut aceste excepții.“

Care sunt noutățile? „În general sunt cam aceleași prevederi, sunt mai bine explicate prevederile care erau neclare și sunt mai bine definite tabelele cu distanțele de siguranță față de obiective. Pentru că noi avem o problemă, de exemplu, când e un incendiu se autoaprind de la radiația termică și obiectele care sunt în imediata vecinătate. Mai sunt măsuri, de exemplu, la separarea compartimentelor de foc, cu uși rezistente la foc 30, 60, 90 de minute. Sunt definite iar construcțiile, ce înseamnă compartiment de incendiu, placările cu materiale ignifuge, rigipsuri, în sensul ăsta, deci multe date tehnice.“, a detaliat Miloș.

Prevederile anterioare, vechi de 26 de ani, nu mai corespund realității, fiind bazate pe tehnologii și soluții vechi, care nu se mai folosesc sau nu mai pot fi aplicate astăzi. Spre exemplu, în urmă cu 26 de ani, nu erau prevăzute sau cerute detectoarele de fum, sistemele de stingere montate în tavane sau pardoseli. S-au introdus clarificări vizavi de materialele de construcții, de finisaje și tâmplării, lemnul fiind considerat, la fel ca la nivel european, un material regenerabil și sustenabil, care poate fi folosit în condiții de siguranță în construcții.

Noile prevederi sunt mai blânde spre exemplu în cazul clădirilor vechi de spitale, unde nu mai trebuie montate scări exterioare costisitoare, pentru evacuare, așa cum prevedeau vechile reglementări. Sunt prevăzute însă soluții multiple pentru asemenea situații, cum ar fi fluxuri de evacuare reduse, zone de siguranță sau lifturi cu surse proprii de alimentare cu energie electrică, pentru evacuarea persoanelor și a pacienților cu mobilitate redusă. Toate pentru construcții mai sigure și mai performante, în materie de clădiri publice și private, școli, spitale și locuințe.

JCS-A.M.

Adaugă comentariu