Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Fiind vorba despre o lucrare de utilitate publică, ar fi de așteptat ca investiția Consiliului Local Reșița să-și merite banii!

Dezvoltarea zonei turistice Semenic“, derulată în parteneriat de Primăria Reșița, Consiliul Județean și Primăria Văliug, a mai făcut un pas important înainte, zilele trecute, odată cu aprobarea de către CL Reșița a coridorului de expropriere a unor imobile aflate pe amplasamentul proiectului, pe sau în proximitatea pârtiilor sau telegondolei. HCL cuprinde atât lista proprietarilor și titularilor de drepturi reale ale căror imobile sunt afectate, cât și valoarea despăgubirilor individuale ce urmează a le fi acordate. Vorbim despre o suprafață totală de 8.760 mp și o construcție (ruină), a căror contravaloare a fost estimată la 159.870 de euro, sumă ce a și fost alocată de la bugetul local al Municipiului pe anul 2025. Urmează declanșarea procedurii propriu-zise și demararea lucrărilor, ținând cont că proiectarea a fost deja finalizată.

„Cel mai mare impediment îl avem însă legat de faptul că Leitner, compania austriacă care furnizează telegondola, are nevoie de un avans. Am inițiat niște discuții cu Consiliul Județean, să ne sprijine cu preluarea unui credit care să fie plătit din operațiunile de exploatare a telegondolei și ale domeniului turistic în anii următori. Dânșii sunt în faza în care au oferte de la bănci, sperăm să finalizeze cât mai repede un contract de finanțare, să se poată face plata avansului pentru telegondolă și atunci lucrările sunt deblocate.“, a explicat primarul Ioan Popa. Potrivit acestuia, cu toate că există finanțare pentru proiect, banii se decontează doar pe baza prezentării documentelor de lucrări, nefiind alocați premergător execuției lor.

Reamintim că, în baza contractului semnat în 19 decembrie 2024, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului contribuie cu 70% din capitolul IV „Cheltuieli pentru investiția de bază“, respectiv 137.790.817 lei cu TVA. Având în vedere că, potrivit ultimului studiu de fezabilitate aprobat de CL în decembrie 2022, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 242.162.560 lei, rezultă o diferență de 104.371.743 lei, pe care trebuie să o acopere dezvoltatorii. „Este un proiect care va genera între 2,5 și 3,5 milioane de euro profit pe an, astfel că amortizarea se va face într-o perioadă scurtă, de 4-5 ani.”, a apreciat Popa, în august 2024, în contextul obținerii avizului favorabil al Comisiei tehnico-economice a Ministerului.

Proiectul, a cărui durată de execuție este de 24 de luni, are ca obiectiv amenajarea domeniului schiabil și presupune, în principal, că vor fi realizate 3 pârtii de schi, 1 instalație de transport pe cablu de tip telegondolă cu 10 locuri, 1 pod pietonal și 1 instalație de înzăpezire artificială (captare de apă, lac de acumulare, stație de pompare, rețea de distribuție, cămine hidranți, 99 generatoare de zăpadă tip lance și 34 tunuri mobile).

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu