CARAȘ-SEVERIN – Năstrușnica propunere îi aparține consilierului județean Ioan Crina, care nu vrea „catastrofa“ concedierii pentru angajații forului!
Când spunem eliminare pe cale naturală, să nu vă imaginați un crematoriu care va funcționa în parcarea administrației județene, ci… pensionarea, rând pe rând, nicidecum vreo concediere.
Consilierul liberal Mircea Teodorescu a fost cel care a deschis subiectul: „Ați observat acum, e o întreagă discuție privind reducerea cheltuielilor de funcționare, în special a celor cu salariile, și mutarea acestor bani în zona de investiții. O să vă dau exemplul concludent al județului Bihor, cu o populație mai mult decât dublă decât Carașul, funcționează cu un număr de salariați în aparatul propriu la jumătate față de județul Caraș. Mai aproape de noi, la Primăria Reșița, doar 6% din buget merge pe salarii. O să fac referire și la Consiliul Județean Timiș unde este în dezbatere un proiect inițiat de președintele forului, unde se propune o reducere semnificativă a numărului de personal. Vorbim de sute de posturi.“
Și chiar dacă subiectul concedierilor e pe buzele tuturor – băgând în sperieți de la funcționarii instituției prezidențiale, până la cei din primăriile comunale – la nivelul Caraș-Severinului nimeni nu i-a putut prezenta lui Teodorescu o situație vizavi de ponderea pe care o au, în buget, cheltuielile salariale…
Contrazicându-se singur, consilierul social-democrat Ioan Crina a declarat că, deși nu s-au mai făcut angajări, iar unii dintre funcționari au mai ieșit la pensie, numărul de angajați ar fi rămas același: „Nu știu dacă de 8 ani, dar de vreo 6 sigur, numărul de posturi e același. Țineți minte discuțiile din mandatul trecut, când cineva se lăuda că a redus nu știu cât și eu spuneam că au redus 4 posturi. Sunt undeva în jurul a 159 de persoane. Chiar am discutat și eu problema asta cu dl secretar și cu dl președinte și cred că măsura cea mai bună este, să zic așa, eliminarea lor naturală. În ultima perioadă au ieșit 8 la pensie din Consiliul Județean și nu s-au mai făcut angajări. Acum, eu sunt de acord cu cheltuielile astea, dar până la urmă noi facem politică și pentru drumuri, dar și pentru oameni. Este foarte greu să iei un angajat care lucrează în CJ de 5-6 ani și să-i spui: «De mâine pleci!». Din punctul meu de vedere, pentru omul respectiv este o catastrofă! Putem face chestia asta gradual, stabilim niște standarde, va dura 1, 2, 3, 4 ani. Nu putem așa dintr-o dată să reducem la jumătate și de mâine oamenii respectivi să plece. Ideea este de a aloca bani mai mulți spre dezvoltare, dar trebuie să ne gândim și la oameni, cum facem asta cu reducerea. Nu putem așa dintr-o dată să ajungem, în 6 luni sau într-un an, la o reducere semnificativă.“
Zeci de concediați, zeci de kilometri de drumuri
Liberalii au subliniat că „nu suntem aici ca să ne fie ușor“ și că la CJ „Bihor se poate cu 90 de oameni“. Ping-pongul discuțiilor a continuat cu povești despre desființarea Direcției de Drumuri Județene pe vremea lui Dunca, trecând de la „drumurile astăzi arată rău“ la „arată mai bine decât acum patru ani“. Moment în care Hurduzeu i-a aruncat mingea la fileu lui Nelu Popa, care a găsit, cu argumente, care drumuri arată mult mai bine, revenind din nou la administrația Bihorului, cu o populație dublă față de Caraș-Severin, care lucrează cu 99 de oameni, în vreme ce CJCS are, în aparatul propriu, 182 de angajați. Șeful administrativului reșițean i-a spus lui Hurduzeu că în CJCS „există persoane care n-au făcut un act în ultimii 20 de ani! Și lucrează, unii dintre ei, de 25 de ani! Părerea mea este că trebuie, prietenește vă spun, să facem o curățenie și o periere în toate instituțiile. Eu am făcut-o la Reșița în 2016, peste 280 de oameni au plecat acasă. Și anul trecut, în aprilie, am mai închis 70 de posturi. Am închis și posturi care erau vacante, pentru că altfel nu poți să-i trimiți acasă, pentru că ești obligat de lege să-i trimiți acasă, că ești obligat de lege să le dai de lucru într-un post vacant. Și în felul ăsta, dacă calculăm ce ar însemna 60 de angajați, salarii pe un an de zile, o să vedeți că mai reparam câteva zeci de kilometri de drum în județ. Vorba unui pesedist de înaltă marcă, nu suntem școală de maici! Noi suntem o instituție publică, CJ, care are o responsabilitate față de cei 280.000 (de cetățeni – n.r.), nu față de cei 170 de angajați. Că, slavă Domnului, piața privată urlă după angajări și nu găsesc oameni. Nu trebuie să vă fie teamă! Cu curaj, să dăm un semnal că facem curățenie.“
Hurduzeu i-a mulțumit lui Nelu Popa, precizând: „Știți foarte bine că organigrama CJ și a unor instituții din subordine încă este în instanță pe acea contestație făcută de Prefectura Județului!? După ce vom avea o decizie finală, evident că vom veni în fața CJ cu o organigramă nouă.“ Și a revenit la angajatul care a făcut un act în 20 de ani: „Să știți că acel angajat a produs la acte în 3 luni de zile cât n-a produs în toți anii lui de activitate. Credeți-mă că lucrează și până la 5-6 în CJ, cât pentru toți anii trecuți. Dar știți ce nu mai doresc eu? Ca toți cei care pleacă de la Primăria Reșița să se angajeze la Direcția de Drumuri a CJ!“
JCS-Antoniu Mocanu