CARAȘ-SEVERIN – Contestația privind câștigătoarea contractului pentru Lotul 4 al „Autostrăzii Sudului“ Filiași – Lugoj a fost admisă în parte!
După ce, în 24 iulie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că a fost făcut „un nou pas important pentru drumul de mare viteză Filiași – Lugoj“ odată cu desemnarea de către CNAIR a câștigătorului contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pe ultimul lot de cca. 50 km din cele 4, contract ce „va putea fi semnat peste 10 zile, în cazul în care nu vor fi depuse contestații“, iată că, vineri, 30 august, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis o contestație depusă în 5 august, dispunând reevaluarea ofertelor.
Contestația, depusă de Activ Proiectare Infrastructură, lidera uneia dintre cele șapte asocieri de firme participante la licitație, invoca abateri de la legalitate și vicii de evaluare și solicita CNSC să oblige CNAIR să „adopte măsurile necesare restabilirii legalității Procedurii de atribuire“, să respingă oferta câștigătoare a asocierii de 15 firme condusă de Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial (Spania) ca fiind inacceptabilă, să reevalueze oferta acestora și a celei depuse de Ventra Project Management, cu depunctarea a doi factori de evaluare și să acorde punctajul maxim de 60 de puncte propriei propuneri tehnice. Rămâne de văzut cum va arăta rezultatul reevaluat, cine și când va fi, în cele din urmă, declarat câștigător.
Potrivit anunțului licitației, valoarea contractului cu o durată de 21 de luni a fost estimată între 18,6 și 21,9 mil. lei, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. Până în prezent au fost semnate și se află în derulare contractele pentru celelalte 3 loturi. Contractul pentru Lotul 1 Filiași – Drobeta Turnu Severin (70 km) a fost semnat în data iunie 2023 și are o perioadă de derulare de 20 de luni (18 pentru realizarea SF); cel pentru Lotul 2 Drobeta Turnu Severin – Domașnea (65 km), semnat în iulie 2023 are o durată de 28 de luni (26 pentru SF), iar cel pentru Lotul 3 Domașnea – Caransebeș (45 km), semnat în septembrie 2023 are o durată de 24 de luni (22 pentru SF). În cadrul acestuia din urmă chiar are loc, între 2 și 9 septembrie, o consultare publică privind stabilirea alternativei optime a traseului pe raza UAT Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin și Caransebeș.
JCS-Walter Feck