CARAȘ-SEVERIN – Operaționalizarea echipajului de prim ajutor din Moldova Nouă va avea loc chiar de „Ziua Protecției Civile“!
Dacă la subunitățile din Reșița, Caransebeș, Oravița și Bozovici ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-au găsit soluții pentru operaționalizarea echipajelor SMURD încă din 2012, pentru cea din Moldova Nouă a trebuit să mai treacă un timp și să mai curgă apă pe Dunăre. Și aceasta întrucât, potrivit inspectorului-șef, lt. col. Ionel Tilca, clădirea în care funcționează Secția de Pompieri nu permitea amenajarea unor spații care să îndeplinească cerințele minime funcționării unei unități SMURD. În cele din urmă, cu sprijinul autorităților locale, a fost identificată o soluție temporară, echipajul de prim ajutor de tip B2 urmând să-și desfășoare activitatea, începând de miercuri, în incinta Spitalului Orășenesc Moldova Nouă. Situație provizorie, deoarece ISU va fi beneficiarul unei construcții administrative noi, cu spații dedicate aceste activități, un obiectiv de investiții finanțat prin intermediul unui proiect derulat de Inspectoratul General. Raionul de intervenție al echipajului are o suprafață de aproape 830 kmp, se întinde de-a lungul Clisurii Dunării, de la Baziaș până la limita cu județul Mehedinți și se adresează unei populații de aproape 25.000 de locuitori. Evenimentul este subscris „Săptămânii Protecției Civile“ dedicată împlinirii, în 28 februarie, a 91 de ani de la legiferarea „Apărării Pasive în România“, manifestare deschisă, azi, la sediul ISU, cu o conferință de presă la care a participat și prefectul Ioan Dragomir.
Referindu-se la activitățile de protecție civilă într-un sens mai larg, acesta a precizat că adăposturile din județ fac în prezent obiectul unei analize, la finalul căreia se așteaptă o imagine exactă privind numărul lor, pe localități, capacitatea fiecăruia, cât și modul în care se prezintă acestea. Potrivit unei inventarieri mai vechi, capacitatea totală a adăposturilor era de circa 100.00 de locuri. În contextul în care la unele unități de învățământ din Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu au loc, în aceste zile, exerciții de evacuare, acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare corect în cazul producerii unor situații de urgență, poate fi reținută o remarcă a prefectului Ioan Dragomir: „În Ucraina, acolo unde școlile nu pot asigura adăposturi pentru copii, nu se țin cursuri. La noi, extrem de puține dintre școli – sau chiar deloc – pot asigura adăpost în caz de alarmă!“ Rezultatele analizei, potrivit acestuia, vor fi făcute publice în perioada imediat următoare finalizării ei.
JCS-Walter Fleck