Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Acum 34 de ani, caransebeșenii spuneau NU unui regim de teroare și frică, fără credință și fără Dumnezeu. Nu mulți dintrei cei care atunci preluau conducerea orașului s-au mai aflat azi la Primăria Caransebeș, acolo unde a avut loc întâlnirea celor care atunci au avut curaj, spun unii dintre ei, nebunie, spun alții!

Toți au fost însă de acord că atunci, în 21 decembrie, au luptat pentru libertate și au făcut din Caransebeș al treilea oraș liber de comunism din România, după Timișoara și Lugoj. Acum însă nu mai sunt atât de siguri de dispariția comunismului. „Am fost al treilea oraș din țară care ne-am eliberat de comunism, de Ceaușescu, sau așa am crezut. Viața, până acum, nu ne-a demonstrat că ne-am eliberat de toate tarele comunismului. Merităm această jumătate de oră de prețurie din partea tuturor!”, a spus Dan Avram, unul din participanții la evenimentele de la Caransebeș.

Și reprezentanții Timișoarei au fost prezenți la Caransebeș, unul dintre eroii de atunci, Dumitru Curiban, precizând că „Banatul nu are nicio treabă cu lovitura de stat de la București, jertfa noastră a fost sinceră și supremă, iar azi nu putem fi nostalgici după regimul lui Ceaușescu”.

Și city managerul Florin Bogdea, gazda evenimentului, a fost de acord că „mulți au încercat să confiște Revoluția și mulți impostori s-au integrat printre adevărații revoluționari”, însă lucrurile au reintrat pe făgașul sărbătorilor, prin colindele tinerilor de la Corul Floralia, pe care, la final, revoluționarii din ’89 i-au răsplătit cu daruri. Aceștia au plecat apoi la monumentul din Piața Primăriei și, mai departe, la cel din fața fostei Miliții, acolo unde au depus flori în memoria celor care și-au pierdut viața în urmă cu 34 de ani.

JCS-R.M.