Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La Reșița se vrea sistem inteligent de colectare, în care fiecare plătește cât aruncă. Accesul la platforme, subterane sau supraterane, se va face cu telefonul mobil, pe telefon va veni și factura și tot așa va putea fi plătită. Poate suna SF, însă primăria face pași importanți în această direcție!

Scriem asta deoarece un proiect PNRR pentru 100 de asemenea platforme a fost deja câștigat, iar în recenta ședință de consiliu local a fost aprobată depunerea a unui alt proiect, pentru 15 platforme care se vor amplasate în zona centrală a orașului. „În total, în oraș sunt 230 de platforme. Am făcut în regie proprie câteva, lor li se adaugă cele din aceste două proiecte și ne ducem într-o zonă unde încercăm să fim onești față de cetățeni, pe care să-i stimulăm să selecteze de acasă.”, a declarat primarul Ioan Popa.

Acesta a punctat și două avantaje principale ale „inteligenței” deșeurilor. Primul va fi că cetățenii vor plăti doar deșeurile menajere, întrucât cele reciclabile nu se vor plăti. Al doilea urmărește atingerea țintei de reciclaj la nivel de oraș. Gradul de reciclare solicitat de Uniunea Europeană este de 50% din potențialul reciclat. Cum Reșița generează circa 2.200-2.500 tone de deșeuri lunar, 60% dintre acestea, adică aproximativ 1.200 de tone, sunt deșeuri reciclabile. Rezultă că Reșița ar trebui să recicleze 600 de tone, dar reciclează doar 100 de tone. Pe diferența de 500 de tone, orașul plătește penalizare la Uniunea Europeană. Pe viitor, primarul vrea ca și banii pe care orașul îi plătește ca penalități pentru deșeuri să poată fi cheltuiți mult mai „inteligent”.

JCS-Ionel Ivașcu