CARAȘ-SEVERIN – Forma finală a monografiei scrise de prof. Nicolae Magiar e gata. Prof. Tudor Deaconu semnează prefața!
O prefață din care aflăm că bazele instituției au fost puse în 1896, când Petru Poni, ministrul Învățământului de atunci, înființa Casa Şcoalelor, iar în 1902 ministrul Spiru Haret înființa Casa Corpului Didactic (CCD) sub titulatura Casa de Economie, Credit şi Ajutor a Corpului Didactic. De atunci, instituția a stat sub semnul lui „a fi sau a nu fi”, exprimare cu care prof. Deaconu descrie perioadele când instituția ba a existat, ba a fost desființată.
Înființata în anul 1971, CCD Caraş-Severin și-a dezvoltat atribuțiile, prioritare fiind în acest sens seturile de nevoi ale cadrelor didactice din unităţile şcolare ale judeţului, asumarea cerinţelor de calitate ale Inspectoratului Școlar Județean și ale Ministerului Educației si Cercetării. În 1986, își încetează activitatea împreună cu toate instituțiile similare din județele țării, pentru a fi reînființată în 1990. CCD este o unitate conexă a învăţământului preuniversitar, care funcţionează în fiecare judeţ, în baza prevederilor Legii învăţământului nr.84/1995 republicată şi a Legii nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic.
„Seminarul «Didactica Internațional» derulat în județul nostru a devenit simbolul învăţământului din Banatul Montan. A fost conceput încă de la prima ediţie ca forum internaţional pentru dezbaterea celor mai actuale probleme ale educaţiei şi învăţământului. A reunit participanți din ţări europene şi chiar din SUA în cadrul activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Abordările temelor impuls propuse şi dezvoltarea acestora de-a lungul celor 25 de ediţii, a devenit o adevărată tribună de dezbatere a problemelor educaţiei şi învăţământului din perspectiva standardelor europene.”, scrie prof. Deaconu, director al instituției în perioada 1998-2015. Monografia prof. Magiar punctează în 360 de pagini istoria unei instituții înființate acum 50 de ani.
JCS-Ionel Ivașcu