CARAȘ-SEVERIN – „Cunosc activitatea și știu ce este în spatele florilor!“, afirma consilierul județean Ioan Crina, referindu-se la contribuția pe care societatea o are de achitat pentru noul proiect de 1 miliard de lei!
Aleșii județului au fost chemați să aprobe investiția aferentă și contribuția Consiliului Județean la proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în Caraș-Severin, gestionat de operatorul AquaCaraș, finanțat prin POIM 2, în valoare de peste 1 miliard de lei. Județul investește 34,58 de milioane de lei (fără TVA), la care se adaugă și partea de cofinanțare de 0,65 de milioane de lei (tot fără TVA). Dezbaterile au scos la lumină faptul că operatorul nu are, în clipa de față, de unde să scoată contribuția proprie pentru POIM, și în plus există riscul să fim nevoiți să rambursăm banii de pe proiectul anterior, finanțat pe POS Mediu (cu contract de finanțare datând din 2017) – care și așa este în întârziere – din cauză că unele UAT-uri nu și-au plătit partea de contribuție nici astăzi. Din costurile eligibile ale noului proiect, pe POIM, 79,90% este partea suportată din fondul de coeziune, 12,22% din bugetul de stat, 1,88% din bugetele UAT-urilor, respectiv 6% contribuția AquaCaraș.
„Aici există o mare problemă, a exclamat consilierul Ioan Crina. Eu vă spun 100% ce problemă a fost cu prima parte a implementării pe POS Mediu, în 2014-2020. Așa cum a spus și dl Filipescu, nici acum nu este plătită acea contribuție de 2% de către unele unități. A fost o mare problemă, fiindcă era condiție de POS Mediu. Contribuția AquaCaraș, de 6%, dacă avem 200 de milioane de euro, 6% sunt 12 milioane de euro. Dacă vindeți tot AquaCarașul, cu Filipescu cu tot, nu scoateți banii ăștia. Tot noi va trebui să facem ce am făcut în 2017, când am deblocat situația, am girat pentru AquaCaraș. Societatea a putut să-și pună cei 6% și a reușit să tragă fondurile. Până atunci, toate lucrările au fost blocate! Și sunt deja 6 ani și nici acum nu sunt terminate, pentru că au intervenit următoarele: prețurile au crescut, constructorii nu s-au mai încadrat în prețuri și atunci au început rezilierile. Dacă pornim tot cu ideea asta, că AquaCarașul va avea de unde pune ăia 6% – care e o condiție esențială pentru că am înțeles că acum pe POIM prima dată trebuie să pui ăia și apoi să-i plătești, eu vă spun sigur, 100%, eu cunosc activitatea și știu și ce este în spatele florilor – dacă îi lăsăm așa singuri și nu girăm asta, ne vom bloca și cu ăștia 200 de milioane. Și poate, dacă până la urmă nu se va rezolva, mai ales că pe POS suntem în mare pericol să dăm banii înapoi și asta știți foarte bine, ne vom bloca în 2 ani de zile și aici!“
Birocraţia, bat-o vina!
Oficialul a luat și partea constructorilor, care n-ar purta vină, mutând povara pe birocrație: „Eu nu cred că un constructor, dacă îi dai banii la timp, recepționezi și faci, stă! Problema începe când lucrează o lună, două, niște funcționari șmecheri nu și-au făcut treaba și atunci întârzie tranșa de la București. Vă spun fiindcă am pățit-o eu, atunci când am fost la Reșița, m-am dus cu AquaBanat la București, și la Agenție am ieșit din sală de rușine, de cât de puțin ne-am făcut noi, AquaCaraș, treaba! Dacă abordăm la fel și avem același mod de lucru, eu vă spun acum, azi, că nu finalizăm nici proiectul ăsta. El este complicat, e mult de lucru, mult de implementat, trebuie o colaborare clară între toți factorii de decizie. AquaCaraș nu va putea să plătească TVA-ul și nici ăia 6%. N-are nicio posibilitate. Va trebui, fie UAT-urile, fie noi, la fel, să girăm un credit pentru el și poate să plătească.“
„Aveți dreptate, dle Crina, sigur că e un proiect foarte mare, cu sume foarte mari și avem obligații, nu numai să tragem banii, a răspuns Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Nici aia nu știm s-o facem bine, pentru că avem exercițiul ăsta. Situația un pic s-a schimbat, AquaCaraș este pe profit, noi am discutat deja pentru accesarea unui credit la AquaCaraș, în limita activelor pe care le au. UAT-urile vor plăti, sunt 12 milioane de lei pe care trebuie să-i aducă.“
Așa cum sublinia consilierul Crina, până la urma AquaCaraș doar administrează rețele și obiective ce aparțin comunităților locale, neavând un patrimoniu propriu foarte bogat – decât ceva sedii și utilaje – cu care să poată gira sume importante. Iar obiectivele ridicate sau dezvoltate prin proiecte revin tot în proprietatea UAT-urilor. Astfel că, prin forțe proprii, nu ar putea lua un credit care să-i acopere contribuția. Aleșii județului și-au votat propria parte de contribuție la proiectul de apă, urmând ca felia AquaCaraș să fie discutată într-o nouă ședință cu factorii implicați.
JCS-A.M.