CARANSEBEȘ – Afirmația managerului Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) vine în contextul în care, de la 1 ianuarie 2023, veniturile unității sanitare se decontează pe internările efective și nu la cheltuială, ca până acum în cazurile spitalelor suport Covid!
Adrian Dumbravă e de părere că trebuie luate măsuri nepopulare, altfel în scurt timp se va ajunge într-un impas financiar atât de mare încât salariile nu vor mai putea fi plătite. Mai exact, potrivit managerului SMUC, trebuie închise secții și compartimente, ceea ce ar duce implicit și la reduceri de personal. „Până la 31 decembrie am fost decontați la cheltuială, fiind spital suport Covid, de la 1 ianuarie lucrurile s-au schimbat și suntem decontați la realizat. Un pat neocupat aduce cheltuială prin personalul alocat, că așa e normativul. Eu am venit cu propuneri de restructurare și nu au trecut. Voi prezenta fiecare secție, ce cheltuială are, ce venit ar trebui să aibă, sunt compartimente și secții, ați mai trecut prin așa ceva când s-a desființat Oftalmologia, care trebuie desființate și trebuie să luăm această decizie. Altfel, în februarie-martie nu vom putea lua salariile. Sunt măsuri nepopulare, dar asta e realitatea. Eu am vrut de luni de zile să restructurăm treptat, ca să nu fie un șoc așa mare, acum e iminent. Gradul de ocupare la spital e de 60 la sută. La Revoluție erau 32 de mii de locuitori aici, acum mai sunt 19 mii, iar spitalul a rămas același, nu putem să aducem oameni cu forța în spital să fie pacienți. Am început negocierile pentru contractul colectiv de muncă, unde printre altele discuțiile au fost asupra sporurilor de secție, le-am spus să nu mai ceară bani că nu avem de unde, au acceptat cumva să se meargă pe nivelul minim al sporurilor, ceea ce ar aduce o economie consistentă dar nu suficientă să acopere pierderea prin lipsa pacienților.”, le-a spus Dumbravă aleșilor locali în ultima ședință din 2022.
Adrian Dumbravă a mulțumit Consiliului Local pentru sprijinul de anul trecut, concretizat prin bani, lucrări și proiecte europene, venind și cu o propunere pentru 2023: „Propunerea mea este ca, în anii următori, banii pe care consiliul îi dă la spital să meargă direct pe utilități. Cheltuiala cu utilitățile pe 2022, fără decembrie, a fost de 2,1 milioane de lei. Noi, fiind în arierate, plătim lunar penalități de 6 mii de lei, bani pe care spitalul i-ar economisi dacă ați duce banii direct la utilități. Cred că o să găsim o variantă cu furnizorii de utilități ca să adoptăm un sistem care să meargă.”
Datoria spitalului caransebeșean e la ora actuală de 11 milioane de lei, din care 7,5 milioane sunt arierate, adică datorii mai vechi de 90 de zile. Asta în condițiile în care SMUC, care are peste 500 de angajați, nu a primit nicio injecție de capital de la nivel central, așa cum s-a decis, în schimb, în cazul spitalului județean din Reșița, după amendamentul la bugetul pe 2023 al deputatului social-democrat Silviu Hurduzeu.
JCS-R.M.