CARAŞ-SEVERIN – Asta se întreabă deputatul Marius Damian care mai consideră că „Olanda se opune intrării României în Spaţiul Schengen şi din cauza concurenţei pe care portul Constanţa o face celui din Rotterdam“!
Chiar dacă pare încă un obiectiv greu de atins din cauza motivelor politice, susţine Damian, „posibila aderare a României la Spaţiul Schengen se va face în condiţii defavorabile pentru noi, întregul proces trebuind să ţină cont de legislaţia noastra şi nu de dorinţele unora sau altora. După vizita premierului olandez Mark Rutte şi în preajma întâlnirii miniştrilor de Interne şi Justiţie (JAI) ce se va desfăşura luna viitoare, practic s-a încercat chiar ofertarea Olandei cu achiziţionarea a doua nave multirol de intervenţie la calamităţi şi marginalizarea portului Constanţa în favoarea celor olandeze, după cum semnala în mai multe rânduri presa românească“.
Acordurile europene semnate de statele Schengen şi cele din Uniunea Europeană acordau dreptul României de intrare în spaţiul de liberă circulaţie aproape imediat după integrarea în UE dar, aţa cum a subliniat mass-media chiar la nivel european, acest lucru nu s-a făcut din cauza opoziţiei unor state printre care s-a aflat Olanda.
„Pretextele invocate au fost puerile în majoritatea cazurilor, realitatea subliniată în presă fiind concurenţa pe care o va face portul Constanţa celui din Rotterdam. Aşa cum subliniază presa din România, de ce acceptă Olanda intrarea României în spaţiul comunitar de liber schimb doar după ce Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta (IGSU) cumpără de la firma olandeză Damen două nave de intervenţie? Care va fi soarta portului Constanţa, ştiut fiind faptul că instalaţiile acestuia şi poziţionarea geografică îl avantajează net în faţa tuturor celorlalte porţi navale europene?“, se mai întreabă deputatul Marius Damian.
Totuşi, parlamentarul cărăşean este optimist şi crede că „din fericire, privind prin prisma comunitară, ultimele evoluţii politico-sociale de la nivelul continentului, se pare că vor conduce la schimbarea vechilor opinii privind accederea României în Spaţiul Schengen, dar rămân alte întrebări şi suspiciuni pe care jurnaliştii noştri şi o parte dintre cei europeni le-au subliniat“.
JCS-N.C.