CARANSEBEȘ – Managerul spitalului din Caransebeș anunță măsuri dure pentru angajați până la finalul anului!
După ce a dat chix de două ori în consiliul local cu modificarea organigramei, Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), are în vizor alte măsuri, de data asta extrem de dure, pentru redresarea financiară a unității cu datorii de milioane de lei. „Spitalul este supradimensionat, dar până la sfârșitul anului voi veni cu o propunere de reducere substanțială a numărului de paturi, care acum e de 388, asta însemnând și reducere de personal. La momentul acesta mă gândesc la maxim 250 de paturi, ar fi o reducere de 100 de cadre. Au fost compartimente înființate numai pentru anumiți oameni, cu interes, ca să le creăm locuri de muncă. Sunt compartimente unde gradul de ocupare e de 10 la sută, 20 la sută, noi am avut marele noroc că am fost și suntem încă decontați ca spital suport Covid, iar ambulatoriul a mai echilibrat veniturile, dar nu suficient. De la 1 octombrie vom fi decontați la realizare, acum suntem la cheltuială”, a precizat Dumbravă.
Acesta vrea să negocieze cu sindicatul reprezentativ din spital și o scădere a sporurilor pe secții, care în opinia lui Dumbravă ar însemna o economie de 1 milion de lei pe lună. Asta nu înseamnă că managerul SMUC e dispus la negocieri ieftine cu ceea ce numește „găștile mărunte” din spital, mai ales că nu a semnat, deocamdată, noul contract colectiv de muncă. „Sindicaliștii trebuie să vină să discutăm despre scăderea sporurilor pe secții. În condițiile în care nu ai pacienții pe care trebuie să-i ai, nu poți să ai sporul la maxim, mai mare decât spitalele județene, totul la maxim. Nu am semnat prelungirea contractului colectiv de muncă, suntem într-o prelungire legală până la sfârșitul anului, eu le-am propus sporul la minim, dar negociem, poate mai pun și eu ceva, dar am putea economisi peste 1 milion de lei pe lună dacă sporurile nu ar mai fi la maxim. Eu nu pot să semnez un contract colectiv care bagă și mai tare spitalul în groapă, iar negocieri ieftine cu găștile mărunte ale oamenilor din spate n-o să fac niciodată. N-am deranjat nicio clică, probabil se așteptau să fac cu ei negocieri de doi lei, nu o să fac”, le-a transmis Adrian Dumbravă celor 500 de angajați ai spitalului.
În schimb, primarul Felix Borcean e sceptic că aleși locali vor vota vreodată ca 100 de angajați să fie dați afară din spital. Dar, în opinia edilului, asta ar putea duce la ceva și mai rău, ca insolvența sau falimentul spitalului. „Neluarea acestor măsuri la timp duce la presiuni pe bugetul local. Probabil că n-o să voteze, că o astfel de măsură nu s-a mai luat niciodată. Sunt angajați care nu sunt rezidenți ai Caransebeșului, când au fost angajați sindicatul ce a zis, nu s-au gândit că la un moment dat buba asta se sparge? Mă gândesc la varianta în care consiliul local nu va mai avea nicio putere. Spitalul intră în insolvență și vine o firmă care închide porțile spitalului și taie în carne vie și zboară sânge pe pereți. Așa va fi, dacă nu acceptăm calea dialogului ca să aducem spitalul pe linia de plutire”, a avertizat și primarul Felix Borcean.
JCS-R.M.