Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Oamenii vin, pleacă, unii rămân… Dar câți dintre ei și-ar dori să rămână pe meleagurile noastre, în vreme ce noi încă visăm la dat cu sapa în Occident?

A venit și războiul, iar statul român a dat dovadă de solidaritate exemplară cu ucrainenii ajunși la noi. S-au pus la dispoziție centre peste centre, spații de cazare, case și mâini au venit în sprijinul refugiaților. Ba chiar s-a tipărit și un pliant special pentru cei dintre ei care vor să-și obțină o pâine trudită pe meleagurile noastre.

Din curiozitate, am întrebat și noi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin câți dintre ucrainenii rămași pe drumuri vor să-și caute de lucru. Răspunsul a fost că, deocamdată, niciunul… Realitatea Caraș-Severinului e diferită, totuși, de cea a capitalei, unde televizorul ne arată ucraineni care-și doresc să rămână, deși mai mulți aleg România doar ca țară de tranzit. Asta în pofida informațiilor cum că am redevenit „grânarul Europei“, iar ucrainenii vor pune osul la muncit pământurile pe care ni le-am lăsat în paragină.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Instituția Prefectului, în Caraș-Severin avem 29 de refugiați care sunt găzduiți în casele cetățenilor județului, niciunul nefiind instituționalizat, adică în spațiile oferite de stat.

JCS-A.M.