Caraş-Severin, Romania

CLISURA DUNĂRII – Organizaţia ecologistă susţine că la Moldomin s-a aşteptat ca licenţa de exploatare să expire, iar timpul să treacă în defavoarea companiei care vrea să exploateze cuprul!

Aprigi critici a tot ce agresează mediul, dar mai ales ai prafului Iazului de la Tăuşani, reprezentanţii GEC Nera susţin, de data aceasta, că începerea exploatării cuprului ar crea contextul favorabil stopării definitive a poluării cu praf de deşeuri din zonă.

„Totul se mișcă cu viteza melcului la Moldova Nouă din partea autorităților române. Probabil au așteptat să se apropie luna martie a.c când această licență va expira, iar reînnoirea licenței va mai dura ceva timp. GEC Nera încurajează Eti Bakir să reînceapă cât mai repede exploatarea la Moldova Nouă, nu pentru că firma ar fi descoperit mineritul fără poluare, dar conform promisiunilor făcute de reprezentanții firmei în cadrul unor discuții avute cu GEC Nera în anul 2021, reînceperea exploatării ar crea contextul favorabil pentru stoparea definitivă a poluării cu praf de deșeuri miniere, provenit de pe iazurile Tăușani – Boșneag care au deservit fosta companie de stat Moldomin“, au scris pe CAON cei de la GEC Nera, la articolul prin care anunţam că în sfârşit Eti Bakir a primit licenţa de exploatare.

Într-adevăr, ecologiştii cărăşeni au dreptate în privinţa faptului că licenţa expiră anul acesta. Mai exact, licenţa de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite, este activă şi are durata de valabilitate până la 14.05.2022.

Cât despre praful de la Tăuşani, dacă investitorii de la Eti Bakir vor reuşi să rezolve această problemă, atunci chiar este lăudabil. Nu de alta, dar România a fost în infringement din cauza nerespectării normelor de protecţie a mediului în zona Tăuşani. Iazul de decantare a deşeurilor miniere de la Boşneag-Tăuşani are o suprafaţă acoperită cu steril de câteva ori mai mare decât a oraşului Moldova Nouă. Analizele de laborator au demonstrat că în praful decantat la marginea exploatării se află zinc, plumb, molibden, cadmiu, cobalt, fier, siliciu şi cupru. Un cocktail toxic echivalând cu o condamnare la boli incurabile. Eti Bakir, prin CupruMold Mining, şi-a luat angajamentul de a stopa definitiv poluarea. Important este să înceapă exploatarea.

JCS-Nina Curiţa