POIANA MĂRULUI – Preşedintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, vorbeşte despre turismul distructiv, gunoaiele şi stricăciunile lăsate în urmă, care au atras după sine şi interzicerea campării pe malul lacului din Poiana Mărului!
„Hidroelectrica este proprietara cuvei lacului de acumulare de la Poiana Mărului, a precizat Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean. Din păcate, camparea turiștilor în acest loc a fost interzisă zilele trecute. Nu am nicio legătură cu această acţiune. Este responsabilitatea şi decizia proprietarului de teren“.
Totuşi, oficialul judeţean crede că situaţia vine ca „urmare a comportamentului, de multe ori necivilizat, al turiștilor care, timp de 30 de ani, au lăsat în mod deplorabil acest loc după încheierea sezonului de vară“. Dunca vorbea despre munţii de gunoaie lăsate pe mal, care odată cu creşterea nivelului apei ajungeau pe luciul lacului, despre vetrele de foc abandonate, despre PET-urile pe jumătate arse alături de sute de sticle goale uitate în teren, care ar fi dus la această decizie radicală din partea proprietarului.
Chiar şi aşa, preşedintele CJ crede că trebuie găsite alte soluţii şi eliminată interdicţia: „Lacurile din Caraș-Severin, fie ele şi în proprietatea Hidroelectrica, reprezintă locurile în care cetățenii județului găsesc linişte şi relaxare. Vom căuta, împreună cu dl primar al comunei Zăvoi, să găsim un dialog cu proprietarii astfel încât, după prezentarea către aceștia a unui pachet de măsuri menite să normalizare acest mod de petrecere a timpului liber, să obținem în anumite zone supuse unor reguli ridicarea acestei restricții“.
Planurile de redeschidere spre turişti ale şefului judeţului nu se opresc aici, spunând „același lucru şi despre barierele puse pe drumurile forestiere din zonă ca modalitate de acțiune împotriva celor care au distrus – cu ATV-uri, motociclete de teren sau mașini 4×4 – păşunile alpine din situl Natura 2000 Țarcu – Muntele Mic și alte zone din județ, unde acest fenomen a luat amploare distructivă. E nevoie de identificarea unor trasee care pot fi accesate cu acordul silvicultorilor şi în mod organizat, astfel încât drumuri forestiere sau comunale care fac legătura între diferite zone turistice să poată fi folosite și în acest scop“.
JCS-A.M.
FOTO: Dragoș Curelea