Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – În comuna cărăşeană de pe Clisura Dunării se află în derulare diverse proiecte. Indiferent că au fost implementate cu bani guvernamentali sau europeni, nu a fost ratată nici o oportunitate de dezvoltare a comunei!

Frumuseţea zonei este luată cu asalt în special în sezonul estival, când turişti de pretutindeni vin sau revin aici, să-şi refacă plinul de energie. Era firesc să se dezvolte şi comuna, să se modernizeze prin proiecte în măsură să dea un alt nivel de trai locuitorilor săi. Au fost accesate programe naţionale pentru obţinerea fondurilor, însă procedurile greoaie, care durează, întârzie, ca peste tot în ţară, lucrările.

Primarul comunei, Petru Nicolae Furdui, a făcut o retrospectivă a proiectelor, menţionând şi stadiul implementării acestora: „Proiectul de canalizare menajeră Liubcova, finanţat prin PNDL 1, e în stadiu de realizare de 85 la sută. După reluarea plăţilor de către Ministerul Dezvoltării vor fi reluate şi lucrările, ca să putem finaliza investiţia, în valoare de 1 milion de euro. Mai avem proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a şcolii, care se află în implementare, proiectul fiind realizat în proporţie de 35 – 40 la sută, pe PNDL 2, în valoare de 500.000 de euro. După discuţiile pe care le-am avut cu constructorul săptămâna trecută, acesta şi-a luat angajamentul că până în luna iunie proiectul va fi finalizat. Eu m-am gândit că va fi gata prin iulie, dar el a zis că în iunie, aşa că vom vedea, în orice caz trebuie finalizat anul ăsta proiectul. Totul depinde de cum vor decurge plăţile, fondurile fiind guvernamentale“.

Mai sunt şi hopuri, cum e de pildă neseriozitatea constructorului care a câştigat licitaţia pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a dispensarului. Deşi pandemia a favorizat, în general, domeniul construcţiilor, n-a fost valabil şi în cazul dispensarului, atât de necesar pentru sănătatea oamenilor. „Acolo avem o problemă cu constructorul, a spus edilul comunei, şi, probabil, vom ajunge la o reziliere de contract, fiindcă nu continuă lucrările, acestea stagnează de mai bine de un an, poate că se va ajunge şi la un proces“.

La unele proiecte n-a licitat nici un constructor

Multe comune sau chiar oraşe n-au putut avansa cu unele proiecte din cauză că n-au avut constructor, fiind necesară reluarea licitaţiei: „Mai avem în implementare două proiecte cu finanţare europeană, a specificat Petru Nicolae Furdui. E vorba de modernizarea căminelor culturale din Berzasca, Liubcova şi Bigăr, în valoare de 500.000 de euro, iar pentru acoperirea diferenţei, rezultate ca urmare a Ordonanţei 114, probabil că dintr-un credit bancar o vom suporta noi, creşterea fiind de 25 – 26 la sută. Suntem în faza reluării licitaţiei, fiindcă timp de 4 ani nu am avut nici un constructor care să vină facă lucrarea. Acum pregătim din nou caietul de sarcini şi scoatem lucrarea la licitaţie. La fel, avem un proiect pe fonduri europene, însă finanţat prin GAL, reabilitare sală de sport la Berzasca“.

Acestea sunt proiectele aflate în derulare, însă edilul comunei are în perspectivă şi alte proiecte ce vizează infrastructura: „Avem proiecte depuse pentru modernizare străzi şi drumuri comunale în valoare de 10 milioane de euro, a fost depus pe FDI, a fost selectat pe lista sinteză, dar s-a oprit finanţarea, probabil că va fi redepus pe CNI sau pe o altă sursă de finanţare, cum se aude acum de PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). La fel, avem depus un proiect de amenajare bază sportivă prin CNI, e pe lista sinteză, vom vedea cum vor evolua lucrările, fiindcă proiectarea o face CNI-ul prin proiect tip. Mai avem un proiect depus la finanţare, tot prin CNI, construire pod peste valea Oraviţei în localitatea Liubcova, în valoare de 1.200.000 euro, care face legătura între cartierul Tichia şi localitatea Liubcova“.

JCS-Alexandra Gorghiu