CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, în judeţ, rata şomajului rămâne de o constanţă aproape eternă!
Deşi traversăm anul pandemiei, în care s-a vorbit despre angajaţi rămaşi pe drumuri, fără o pâine, cifrele oficiale ne arată aproximativ aceeaşi rată eternă a şomajului, care rămâne lipită de 3 procente. Chiar şi în Caraş-Severin, săracul judeţ bogat, rata şomajului tinde tot spre nivelul mării, în vreme ce autorităţile evită să mai dea publicităţii cifre legate de contractele de muncă active.
Câţi mai lucrăm? Nimeni nu ştie! Cert e doar că nu prea avem şomeri. 3,53% este ultima rată a şomajului, raportată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin: „La sfârşitul lunii noiembrie 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost de 3,53%, mai mare cu 0,15 puncte procentuale decât cea din luna anterioară şi cu 0,38 puncte procentuale mai mare decât cea din luna noiembrie a anului 2019. Numărul total de şomeri la finele lunii noiembrie, de 3.758 persoane, a crescut cu 156 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.616 au fost şomeri indemnizaţi şi 2.142 şomeri neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 28 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 128 persoane faţă de luna precedentă“.
Chiar dacă în judeţ vorbim de ceva şomeri în plus, trebuie amintit faptul că, an de an, în această perioadă, se întâmplă acelaşi lucru, afectate fiind sectoarele care îşi restrâng activitatea în perioada iernii.
„În funcție de mediul de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii noiembrie se prezintă astfel: 1.650 de şomeri provin din mediul urban şi 2.108 din cel rural. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 şi 49 de ani (961), urmaţi de cei din grupa de vârstă de peste 55 de ani (723), la polul opus aflându-se persoanele între 25 și 29 de ani (189). Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caraş-Severin (27,20%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 12,48% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,44%.“, informează AJOFM.
JCS-Antoniu Mocanu