Caraş-Severin, Romania

Când vine vorba de utilat o bucătărie, acum, spre deosebire de acum 30 de ani, opțiunile noastre sunt mult mai diversificate și mai avansate. E și logic, la urma urmei. Clasicul aragaz are concurență serioasă astăzi și chiar și combustibilul folosit pentru gătit nu mai este exclusiv gazul. Azi, dacă vrei să înlocuiești aragazul, ai mai multe opțiuni ca niciodată. Poți opta în continuare pe plită cu gaz, dar ai și varianta plită electrică.

Plită electrică – oferte emag

Plita electrică, la rândul său, poate fi de mai multe feluri. Cele mai frecvent întâlnite sunt vitroceramica și plita cu inducție.

Să le analizăm pe rând avantajele și dezavantajele.

Vitroceramica a însemnat o adevărată revoluție în bucătărie în anii 90. La noi a ajuns cu o oarecare întârziere. Acest sistem de gătit se bazează pe generarea de căldură prin intermediul unor rezistețe electrice situate sub sticla ceramică. Aceste rezistențe încălzesc sticla și aceasta își transmite căldura în recipientul pe care îl așezăm deasupra. Dar, ce avantaje și dezavantaje prezintă?

Plită electrică EMAG

Avantajele plitei vitroceramice:

1. Încălzește progresiv: Da, poate fi și un avantaj, mai ales atunci când gătești unele alimente care nu trebuie încălzite prea repede. Cum ar fi cafeaua la ibric.

2. Păstrează bine căldura reziduală: este un mare avantaj, deoarece puteți termina de gătit cu plta vitroceramică oprită. Căldura rămâne în continuare și poate fi folosită la gătit.

3. Ușor de curățat: fiind o suprafață netedă, este foarte ușor să îndepărtați resturile alimentare și stropii. O cârpă umedă și voilă!

4. Economic: Comparativ cu plita cu inducție, vitroceramica este o opțiune low cost, fiind o alternativă bună pentru locuințele secundare sau persoanele care gătesc foarte puțin.

5. Acceptă toate tipurile de vase: la fel ca aragazul, nu are nevoie de vase speciale pentru gătit, putând încălzi orice tip de oală sau tigaie. Chiar și pe cele de pământ.

6. Programabilă: datorită unui cronometru cu comandă încorporat, plita se oprește după ce a trecut timpul selectat.

Dezavantajele plitei vitroceramice:

1. Mai lentă: ceea ce poate fi un avantaj, este și un dezavantaj, întrucât durază mai mult să aducă apa la fierebere, de exemplu.

2. Nu se răcește imediat: căldura reziduală, care poate fi un avantaj pentru a termina de gătit un fel de mâncare fără a consuma suplimentar, poate fi, de asemenea, o problemă. Trebuie să avem grijă să îndepărtăm recipientul, dacă nu dorim să gătească în continuare.

3. Vă puteți răni: spre deosebire de inducție, unde suprafața abia se încălzește, cu sticla ceramică sticla capătă temperaturi ridicate și are nevoie de timp să se răcească, chiar și atunci când este oprită. Dacă aveți și copii în casă, e destul de riscant ca plita electrică să rămână fierbinte mai mult timp.

4. Se zgârie ușor: fiind o suprafață de sticlă, trebuie folosite produse speciale la curățarea acesteia, întrucât există riscul de a zgâria suprafața.

Spre deosebire de vitroceramică, plita cu inducție generează căldură folosind electromagnetismul, astfel că se încălzește doar acolo unde e nevoie: sub oale și tigăi, nu la supafață. Plitele electrice cu inducție conțin un magnet care permite stimulara electrică. Ca rezutat, se creează un câmp magnetic care transmite căldura către oala sau tigaia de deasupra plitei.

Avantajele plitei cu inducție:

1. Se încălzește foarte rapid: se încălzește de două ori mai repede decât sticla ceramică. Dacă ați fost utilizator al unei plite vitroceramice și faceți trecerea la inducție, va fi primul lucru pe care îl veți observa.

2.Eficientă: în raport cu cele de mai sus, consumul său este mai mic. Dar nu este doar o chestiune de timp, ci și tehnologia de inducție în sine. Acționând numai pe suprafața metalică a vasului, nu există pierderi de căldură suplimentare. În plus, stimularea magnetului pentru funcționarea sa necesită mai puțină energie decât încălzirea unei rezistențe electrice. Se estimează că economiile ar putea fi de 45-50%.

3. Mai flexibilă: există modele de plite cu inducție care au zone flexibile care adaptează zona de gătit la dimensiunea vasului. Dacă gătești frecvent, vei aprecia această calitate mai ales atunci când trebuie să gătești cu recipiente mari.

4. Mai sigură: Deoarece încălzește doar vasul, sticla rămâne (aproape) rece tot timpul. Mai mult, deoarece nu există căldură reziduală, sunt evitate posibilele accidente, mai ales dacă sunt copii în casă.

5. Programabil: Acest avantaj este împărțit cu plita vitroceramică.

6. Are programe suplimentare: În funcție de model și brand, oferă opțiuni care facilitează gătitul. De exemplu, o funcție ultrarapidă care scurtează timpul inițial de încălzire prin creșterea puterii cu 50%. Sau o opțiune care controlează temperatura uleiului, împiedicând arderea alimentelor.

Dezavantajele plitei cu inducție:

1. Are nevoie de vase speciale: deoarece funcționează prin electromagnetism, pentru a funcționa are nevoie de vase speciale pentru inducție. Deci va trebui să vă reînnoiți complet bucătăria. Și aceasta poate fi o cheltuială semnificativă. De asemenea, spune la revedere sarmalelor gătite în oala de lut.

2. Mai scumpă: depinde de model, dar în medie poate fi de aproape două ori mai scumpă decât plita vitroceramică. Dar acest cost suplimentar poate fi amortizat în timp din economiile de consum la curent electric.

3. Trebuie să vă adaptați la un nou mod de gătit: deoarece se încălzește foarte repede, va trebui să reînvățați tot ce știați despre timpii de gătire. Odată cu trecerea de la vitroceramică la inducție, e posibil să carbonizați inițial câteva feluri de mâncare.