Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean vorbea despre birocraţia fondurilor europene care a dus, prin implicarea Bucureştiului în proceduri, la întârzierea cu un an a proiectului, municipalitatea intrând acum în criză de timp!

Primarul Ioan Popa ne povestea, zilele trecute, despre faptul că „s-a semnat contractul pentru Gimnazială 2, şcoala din spatele Poştei Vechi. E o şcoală bună, o şcoală de prestigiu în Reşiţa. E un proiect care însumează circa 6 milioane de lei, 1,4-1,5 milioane de euro. Este una dintre ultimele unităţi de învăţământ pe care s-au semnat contracte. Suntem în criză de timp aici pentru că, după cum se ştie, după regula n+3, adică 2020 plus trei ani, în decembrie 2023 trebuie să fie absolut toate proiectele gata. Întârzierile au fost provocate în mare parte de alţi actori, nu de Primăria Reşiţa. De exemplu, proiectul pentru Generală 2 noi l-am depus acum un an şi jumătate, şi contractul de finanţare iată că s-a semnat după un an şi jumătate, lucru care îmi spune că decizia de a muta operarea fondurilor europene de la Ministerul Dezvoltării spre ADR-uri este una înţeleaptă, pentru că până la urmă 90% din acţiunile de verificare le face ADR Timişoara, şi după aia trimite la Bucureşti şi pe acolo câte un proiect de ăsta poate să zacă chiar şi un an. E bine că l-am semnat şi pe ăsta şi sunt convins că vom reuşi să-l facem, chiar dacă suntem în criză de timp“.

Nelu Popa a dat şi câteva detalii despre ce presupune proiectul de la Şcoala 2: „La fel ca la «Traian Vuia» sau la «Traian Lalescu», avem anvelopări exterioare, schimbare de geamuri, acoperiş, reamenajări interioare, pe partea de electric, de încălzire centrală, câteva elemente de lucru în spaţiile exterioare, în curte, panouri fotovoltaice şi acolo. Pe eficienţă energetică, încercăm să facem câteva economii pe energie“.

JCS-Antoniu Mocanu