CARAŞ-SEVERIN – Chiar şi aşa, autorităţile judeţene explică situaţia şi ne asigură că nu e motiv de panică, pentru că pacienţii sunt transportaţi în condiţii de siguranţă, atât pentru ei şi pentru personalul medical care-i însoţeşte, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni!
La nivel judeţean, s-a pus în discuţie faptul că avem la dispoziţie o singură izoletă, în condiţiile în care nu se ştie cum vor evolua lucrurile şi s-ar putea să fie nevoie de ea în mai multe cazuri, în diferite locaţii, în acelaşi timp. Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a precizat că procedurile nu impun un anume termen, astfel că două sau mai multe cazuri simultan nu ridică probleme. Totuşi, izoleta a rămas fără filtre…
Col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ a făcut precizări suficiente pentru a ne linişti: „Izoleta este una singură, se transportă cu autospecială de victime multiple. Iar asta presupune că pot fi transportate până la opt persoane. Dacă avem de transportat, aşa cum am avut în acest weekend, când a trebuit să ducem două persoane, le-am dus pe amândouă cu aceeaşi autospecială, în acelaşi timp, la Victor Babeş“.
La întrebarea dacă există filtre pentru izolete, şeful ISU a răspuns: „Având în vedere faptul că statele unde sunt fabricile le-au interzis furnizorilor de materiale să le mai exporte, nu se mai transportă cu izoletă chiar persoanele confirmate pozitiv. Se transportă cu o autospecială constructiv creată în aşa fel încât personalul medical şi paramedicii sunt separat de compartimentul medical. Şi aşa cum am spus, în compartimentul medical se transportă până la opt persoane“.
Evident, după fiecare transport, totul este dezinfectat, iar „personalul medical şi paramedical sunt îmbrăcaţi aşa cum prevăd toate procedurile, inclusiv persoanele declarate pozitiv. Şi ei au un minim de protecţie, mă refer la mască, mănuşi“, a încheiat şeful ISU „Semenic“.
JCS-Antoniu Mocanu