Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spun oficialii judeţeni, citându-i pe cei de la Centru, cu prilejul unui 1 Decembrie reuşit, cum demult n-a mai văzut piaţa centrală a Reşiţei.

În sfârşit, Reşiţa a avut parte de un 1 Decembrie reuşit, de o Zi a României în adevăratul sens al cuvântului. Şi asta pentru că sâmbătă, piaţa centrală a fost plină de reşiţenii dornici să participe la festivităţi. Pe acorduri de fanfară, oamenii au admirat uniformele mai mult sau mai puţin militare ale diverselor formaţiuni şi dispozitive, care au fost precedate în defilări de garda de onoare, a drapelului, care l-a primit pe prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, în deschiderea evenimentului. Oficialul a făcut o scurtă trecere în revistă a efectivelor militare prezente, după care a urmat un Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi condus de Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei.

Prefectul Silviu Hurduzeu a dat citire cuvântului primulului ministru, Victor Ponta, cu prilejul Zilei Naţionale, spunând că aceasta este sau ar trebui să fie în fiecare zi, data de 1 Decembrie fiind momentul culminant al solidarităţii, al românismului.

Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a prezentat o pagină de istorie a evenimentelor de la 1 Decembrie, fiind urmat de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care a vorbit numeroasei audienţe despre noaptea eternă dintre două sărbători – Sfântul Andrei şi Ziua Naţională –, puse alături de voinţa divină. Frunzăverde a făcut o trecere în revistă a evenimentelor şi mişcărilor de stradă care au încheiat anul trecut şi care au deschis acest an, care, în viziunea sa, consolidează pentru totdeauna democraţia şi libertatea în ţara noastră, încheindu-şi discursul cu un „La mulţi ani, compatrioţi!“.

Oricum, 1 Decembrie a reuşit să-i scoată pe reşiţeni în stradă, poate şi pentru faptul că acţiunile au debutat la orele amiezei. Oamenii au zâmbit, au aplaudat ceremonialul militar, şi-au făcut fotografii cu fanfara oraşului şi au primit pliante cu câteva informaţii despre eveniment. Iar componenţii fanfarei s-au arătat deosebit de încântaţi când, deşi evenimentul s-a încheiat, au ascultat numeroasele îndemnuri la un „bis“ şi au mai încropit câteva acorduri.

Antoniu Mocanu