Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cireașa de pe tort a fost amenda pe care a primit-o un biciclist surprins circulând băut prin Caransebeș!

Oamenii legii au fost, săptămâna trecută, cu ochii pe conducătorii de biciclete și trotinete electrice, aceștia fiind trecuți prin filtrul legislației rutiere, accentul fiind pus pe respectarea regulilor de circulație.

„Pe parcursul săptămânii, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 753 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile săvârșite de aceștia, 708 fiind aplicate în cazul bicicliștilor, iar 45 în cazul conducătorilor de trotinete.“, informează Poliția județului, transmițând un set public de recomandări, vizavi de limitele de vârstă, de viteză, de portul căștii de protecție, de obligativitatea vestei reflectorizante și de toleranța legislativă zero față de alcool.

„Dacă ați consumat băuturi alcoolice, nu circulați cu bicicleta sau cu trotineta, vă puneți în pericol viața și riscați să fiți sancționați contravențional. Polițiștii caransebeșeni au depistat, duminică, în trafic, în Caransebeș, un bărbat care se deplasa pe bicicletă și avea o alcoolemie de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă.“, au transmis oamenii legii.

Însă cea mai importantă recomandare, dar și cea mai încălcată, este cea legată de traversare: „Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (660 – 825 de lei). Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (990 – 1.320 de lei). Polițiștii cărășeni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.“

JCS-A.M.