REȘIȚA – Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea cartierului Micro 4. Proiectul, în valoare totală de 52.839.942 lei, va fi realizat în proporție de 98% din fonduri europene, contribuția Primăriei Reșița fiind de doar 2%!
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Reșița au semnat, joi, 27 martie, cel de-al doilea contract de finanțare pentru reabilitarea zonelor degradate din microraioanele 2, 3 și 4 din cartierul Govândari, dar și din zona Calea Caransebeșului. Proiectul include modernizarea microraionului 4, situat în apropiere de drumul național DN58. Proiectul vizează o transformare radicală a zonei, incluzând reabilitarea a 58.975 mp. Se vor reabilita alei pietonale, spații verzi, parcări și drumuri intracartier; va exista sistematizare modernă și instalarea de mobilier stradal nou; se implementează un sistem de iluminat public eficient și modern și se vor crea locuri de joacă și spații de relaxare pentru toate categoriile de vârstă.
Printre principalele îmbunătățiri se numără construirea de străzi de tip „shared space“, zone de fitness în aer liber, locuri de joacă și spații pentru diferite activități, inclusiv instalarea a 22 de pavilioane modulare. Locurile de joacă vor fi echipate cu leagăne, tobogane, trambuline și structuri de cățărat. În plus, vor fi plantați peste 400 de arbori și se va crea o zonă verde extinsă de aproximativ 25.550 de metri pătrați, crescând suprafața verde cu 16%. Pentru a spori siguranța și confortul locuitorilor, proiectul prevede trasarea de noi zone pietonale, refacerea trotuarelor, realizarea de parcări rezidențiale și modernizarea iluminatului public, cu un accent deosebit pe iluminatul arhitectural. De asemenea, pentru asigurarea unui mediu mai sigur, vor fi amplasate zeci de camere de supraveghere video. Valoarea totală a proiectului este de 10,6 milioane euro, din care aproape 10,4 milioane euro provin din fonduri nerambursabile.
Întrebat despre durata lucrărilor, primarul Ioan Popa a declarat că proiectul va dura 24 de luni din momentul începerii efective a lucrărilor, însă, având în vedere etapele necesare pentru licitație și analiza ofertelor, întregul proces ar putea ajunge la aproximativ 30 de luni. „Din datele pe care le avem, 24 de luni durează execuția, dar cu tot cu procedurile de licitație și analiză a ofertelor, ne putem aștepta la 30 de luni. Nu avem niciun risc de a nu finaliza la timp, deoarece fondurile sunt europene și fac parte din Programul de Coeziune, valabil până în 2030.“, a explicat edilul.
Legat de eventualele perturbări ale circulației rutiere sau pietonale, primarul a menționat că acestea vor fi minore și localizate: „Intervențiile vor fi punctuale, în interiorul microraioanelor, mai ales pe aleile pietonale. Acolo unde este nevoie să intervenim, vom închide temporar aleea respectivă, dar nu vor fi disturbări majore ale circulației.“
După semnarea contractului de finanțare, pasul următor este organizarea licitației pentru desemnarea constructorului. Odată finalizată această etapă, lucrările vor demara cât mai curând posibil. „Modernizăm și Micro 4! Urmează licitația și, imediat după finalizare, demararea lucrărilor!“, concluzionează Ioan Popa.
JCS-Denis Dutca
1 Comentariu
poate scoateti si liniile de tramvai de la RENK daca tot aranjati strazile