Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Aeroportul Caransebeș SA a scos la licitație pe SEAP proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Reabilitare si modernizare a Aeroportului Banat-Caransebeș”!

Potrivit omului de afaceri Gabriel Olariu, a fost elaborat deja studiul de fezabilitate prin intermediul căruia este identificată soluția tehnico-economică ce va sta la baza realizării investiției. „Obiectivele specifice ale proiectului sunt repoziționarea și modernizarea pistei de aterizare – decolare pentru o lungime de 2.500 m, reconfigurarea căilor de rulaj pentru deservirea pistei, amenajarea unei platforme de acces la hangarele existente, amenajarea unei suprafețe de 15.950 mp pentru staționarea aeronavelor, realizarea unui sistem de preluare și dirijare a apelor pluviale către descărcările existente, realizarea unui sistem modern de balizaj, realizarea unui sistem de RADIONAVIGAȚIE ILS/DME SI DVOR/DME, realizarea unui sistem meteo AWOS și a unui sistem ATIS de coordonare trafic.”, se precizează în documentația de pe SEAP. Ofertele sunt așteptate până pe 2 mai, iar durata contractului este una destul de scurtă, de 7 luni, adică până la finalul acestui an.

În ceea ce privește finanțarea, Olariu își pune mari speranțe în Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), coordonat de Ministerul Transporturilor, având promisiuni în acest sens chiar de la ministrul Sorin Grindeanu. Totuși, Aeroportul Caransebeș SA, în calitate de entitate contractantă, i-a atenționat pe potențialii ofertanți că procedura de atribuire este inițiată prin utilizarea clauzei suspensive, semnarea contractului depinzând de aprobarea finanțării nerambursabile. „Chiar acum sunt la Ministerul Transporturilor, avem discuţii pe POIM. Noi suntem în evaluare avansată, licitaţia a fost demarată în paralel cu evaluarea tocmai pentru ca, în cazul unui rezultat favorabil şi pozitiv pentru finanţare, să nu mai pierdem timpul cu licitaţia. Într-adevăr, licitaţia este cu clauză suspensivă pentru că nu avem garanţia finanţării. Dar eu sper că lucrurile vor fi pozitive!”, ne-a declarat azi omul de afaceri care vrea să modernizeze aeroportul din Caransebeș.

JCS-Nina Curița