28 de milioane de euro pentru turismul din Caraş-Severin - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Alocarea acestei sume către judeţul nostru reprezintă, potrivit preşedintelui Romeo Dunca, o reuşită a negocierilor purtate între cele patru judeţe din Regiunea Vest!

Județele Caraș-Severin și Hunedoara sunt, susţine preşedintele Consiliului Judeţean, pline de zone de destinație pentru turiștii iubitori de natură din vestul ţării, în principal, şi mai apoi din întreaga Românie. „În următorul ciclu de finanțare europeană, în Regiunea de Vest vor intra, doar pe turism, 70 de milioane de euro. Caraş-Severin va primi 28 de milioane, iar această alocare reprezintă o reuşită importantă a negocierilor de luna trecută, dar și o dovadă de conlucrare, înţelegere și rațiune între cei patru președinți ai consiliilor judeţene Arad, Caraș-Severin, Timiș si Hunedoara. În plus, este şi o recunoaștere a potențialului turistic al județului nostru. Băile Herculane, Anina, Clisura Dunării, zona Cheile Nerei şi multe alte destinaţii turistice se vor regăsi ca beneficiare de proiecte finanţate în parte din acești bani. Zona înaltă a Banatului Montan va fi utilată cu instalații noi de transport pe cablu“, consideră președintele Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest, Romeo Dunca.

Semenicul şi Văliugul, în opinia preşedintelui CJ, vor fi principalele beneficiare ale fondurilor datorită proiectului matur, implementat deja în parte în noua zonă schiabilă realizată în cursul acestui an. „Cu atât mai mult cu cât cealaltă zonă schiabilă de la Muntele Mic va rămâne încă mult timp blocată din cauza proceselor aflate pe rol. Proiectul Nedeia are șanse reale să prindă contur, mai ales datorită interesului sporit ale altor UAT-uri“, susţine Dunca.

Totuşi, preşedintele Consiliului Judeţean consideră că fondurile băneşti reprezintă doar o parte a reuşitei în direcţia dezvoltării zonelor turistice. Şi cum interesul crescut pentru aceste zone poate duce la compromiterea lor, Romeo Dunca spune că este nevoie de reguli stricte de urbanism: „Pentru a pregăti o dezvoltare armonioasă, civilizată şi estetică a staţiunilor montane care urmează a beneficia de investiții în turism am pregătit, alături de Biroul de Urbanism al Consiliului Judeţean şi al Primăriei Reșița, un set de măsuri si reguli ce vor urma a se implementa cât de curând. Ele au fost puse deja pe pagina oficială a Consiliului Județean şi aşteaptă sugestii din partea celor interesați“.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Banatul Montan