Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sancțiunile au fost urmarea mai multor acțiuni ale polițiștilor reșițeni, având drept scop prevenirea accidentelor în care sunt implicați pietoni! 

Miercuri, 19 ianuarie 2022, între orele 11.00-14.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Reșița și Serviciului Rutier au desfășurat mai multe acțiuni cu scop preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic, în municipiu, privind respectarea normelor rutiere, reducerea indisciplinei pietonale și a neacordării priorității de trecere pietonilor.

„În cursul anului trecut, în municipiul Reșița și în localitățile aparținătoare au fost înregistrate 23 de evenimente rutiere cu implicarea pietonilor. Dintre acestea, 10 accidente s-au produs pe fondul traversării neregulamentare a pietonilor, cu 7 mai multe față de 2020, și 13 accidente s-au produs din cauza neacordării priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea drumului public prin loc corespunzător, cu două mai puține față de 2020. Din aceste accidente a rezultat decesul a 3 persoane, rănirea gravă a 6 persoane și rănirea ușoară a altor 17”, a transmis IPJ Caraș-Severin.

În 2021, polițiștii reșițeni au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, înregistrându-se o creștere de 43% față de anul 2020. Tot în 2021, 253 de pietoni care au încălcat prevederile legale au fost sancționați, fiind raportată o creștere de 3% față de anul 2020.

Astfel, miercuri, timp de trei ore, șapte echipaje de poliție au acționat cu patru aparate de măsurare a vitezei, cu preponderență pe Bld. Republicii din municipiu, în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ. Prin urmare, au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, dintre care 13 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 4 pentru traversare neregulamentară a pietonilor și 11 pentru alte abateri săvârșite de către șoferi sau pietoni. De asemenea, au fost reținute 13 permise de conducere. Polițiștii i-au îndemnat pe pietoni să traverseze drumurile publice doar prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. În schimb, șoferii au fost sfătuiți să acorde atenție sporită și să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

„Șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 de zile, riscând și o sancțiune contravențională de 4–5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 de lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar pot fi primi o sancțiune contravențională de 2–3 puncte amendă. Dincolo de aceste sancțiuni, mai importante sunt viața și sănătatea tuturor, pe care ar trebui să le prețuim, respectând legea și manifestând o atenție sporită”, a conchis IPJ Caraș-Severin.

JCS–S.P.