Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta ne spun cei de la Agenția de Șomaj, potrivit cărora în primele zece luni ale anului s-a reușit medierea angajării pentru atâtea persoane!

Măsurile active, în special medierea muncii, sunt cele care au adus angajarea, după cum ne informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Iar majoritatea celor angajați (1.007) au vârsta peste 45 de ani, urmați de cei cu vârsta între 25 și 35 de ani (439), cei între 35 și 45 de ani (388), și de tinerii sub 25 de ani (tot 388). Din totalul celor care au reușit angajarea, 550 erau tineri care nici nu lucrau, nici nu mai urmau vreo formă de pregătire școlară sau profesională (tineri NEET).

Femeile au fost mai puțin norocoase la angajare, 908 cărășence reușind să semneze un contract de muncă, față de 1.314 bărbați, diferența fiind de 18,28 de puncte procentuale. De la orașe s-au angajat 1.272 de persoane, iar de la sate – 950.

După nivelul de studii, cei mai mulți cărășeni care au reușit angajarea erau absolvenți de studii liceale și postliceale (895), urmați de cei cu studii gimnaziale (556) și profesionale (463), în coada clasamentului fiind cei cu studii superioare (165).

Potrivit celor de la AJOFM, 1.085 din cei 2.222 de cărășeni angajați făceau parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Chiar și așa, numărul celor care a încercat angajarea este mult mai mare, 4.258 de cărășeni căutându-și de lucru la modul activ, prin intermediul structurilor oficiale. Pentru a beneficia de serviciile oferite celor în căutarea unui loc de muncă, este necesară înscrierea în baza de date a agenției, iar lista serviciilor oferite poate fi regăsită pe site-ul www.anofm.ro, la secțiunile adresate persoanelor fizice sau juridice.

JCS-A.M.